Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12183312 www.bgdnes.bg

На Златни пясъци е пълно с попчета

Търсете рибите край буните, класическата примамка са мидите

Попчета на поразия кълват по родното Черноморие това лято. Особено силни са резултатите, които рибари постигат в района на курорта Златни пясъци. Самите те се похвалиха пред "България Днес", че без проблем осигуряват вечерята за тигана. Когато се лови от брега, попчетата не са големи, но за сметка на това се закачат едно след друго на кукичката.

Нужна ви е само къса въдица, дори без макара. Отидете на някоя каменна буна и пускайте стръвта в дупките между камъните, където попчетата се спотайват. Класическата примамка си остава черната прясна мида, която може да се набави лесно навсякъде. Тя е част от обкръжаващата среда на попчето и затова то толкова обича месото й. Издаваме една хитрост - за да не пада лесно от куката, предварително осолете мидата. Набраните предварително миди се отварят с ножче и се поставят в голям буркан. Добавят се няколко супени лъжици сол и примамката се оставя за една нощ в хладилник. От солта месото се стяга и става доста по еластично. Когато закачаме мидата, трябва да забием контрата на куката в сърцето й за по-голяма устойчивост. На мида може да се хванат почти всички познати видове риба в Черно море, сред които морски кефал, илария, лаврак.

Реклама

Друг любим деликатес на попчето е така нареченият от рибарите мърмър, или астахоса. Това е вид скарида, главата се маха и се закача на куката. Тази примамка и умряло попче ще събуди, бъзикат се рибарите по морето. Сред видовете стръв трябва да се добавят сардини, рапани, патешки воденички.

По нашето крайбрежие на Черно море се срещат цели 22 различни вида попчета. Един от най-разпространените е стронгилът, който масово се закача на кукичките. Лихнусът е считан за най-едрия представител и може да надхвърли и 40 см дължина. Такива трофейни попчета обаче не наближават брега и се хващат само от лодка далеч по-навътре в морето.

Иначе по това време от годината е възможен и улов на зарган. Това става много рано сутрин с бомбарда и стръв бял червей.

Домашна рецепта с чесън и оцет

Споделяме домашна рецепта за вкусни попчета от морето. Подлучените попчета са изпържени рибки, залети с чеснов сос, но ключовата съставка в соса е оцет. За него са необходими 2-3 скилидки чесън, 2 с.л. брашно, 300-400 мл вода, 2-3 с.л. оцет, сол и черен пипер на вкус.

Посолете попчетата десетина минути преди пържене. Оваляйте в смес от бяло и царевично брашно и пържете до златисто. В същото олио, в което се е пържила рибата, се запържва чесънът за около минута и се добавя брашното. След това се добавят водата, оцетът и подправките. Разбъркайте още 2-3 минути до желаната гъстота. Може да залеете всички попчета накуп или да сервирате соса отделно. Този сос се яде топъл.

Друг вариант е да поднесете изпържените попчета с резени лимон и задушени картофи, разбъркани с майонеза и поръсени с нарязан копър. Когато рибките не са големи, се препържват добре и се ядат цели, включително и с главата.

Реклама
Реклама
Реклама