Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12568887 www.bgdnes.bg

Гигантски сьомги плуват в Швеция

Рибата на мечтите се търси на тролинг от лодка в Балтийско море

Уловът на гигантски атлантически сьомги на тролинг в днешно време е изключително популярен сред европейските риболовци. Ще попитате къде може да се проведе такъв атрактивен риболов? Няма две мнения по въпроса - в крайбрежните води на Южна Швеция. Пет от официално регистрираните рекорди на сьомги през последните години са хванати именно по тези места.

"Жуженето" на мултипликатора прилича на шума от неизправно свредло в кабинета на стоматолог. Свистенето неимоверно нараства, когато гигантската сьомга, решена на всичко да си върне свободата, се спуска с бясна скорост към дълбините. Йенс Броман, любител риболовец от Хамбург, Германия, държи пръта с две ръце, а лицето му е придобило каменен вид от обхваналото го напрежение. Старае се да държи влакното максимално опънато. Това обаче е много трудна задача. Рибата непрекъснато сменя тактиката на съпротива. Внезапно линията охлабва, а рибарят едва смогва да навие увисналото влакно. Сьомгата прави ефектен скок на повърхността и отново като мустанг хуква навътре, развивайки 40-50 метра. На всичко отгоре вълните ритмично поклащат катера и това допълнително затруднява контрола върху рибата. Битката продължава още дълго. В крайна сметка рибата е притеглена току до корпуса и вече отчетливо се чуват ударите на опашката й отдолу. Силите са я напуснали от тази яростна 30-минутна съпротива и тя влиза в подложения кеп. Великолепна 15-килограмова атлантическа сьомга! Лицето на Броман вече е друго - свежо, жизнерадостно, доволно:

Реклама

"От 12 години обикалям по реките на Норвегия в преследване на сьомгите. Хващал съм различни риби, но трофеите все ми убягват. За първи път предпочетох крайбрежните води на Южна Швеция и късметът ме споходи. Хванах рибата на моите мечти!", разказва Броман.

Описаният епизод е част от риболовна експедиция в провинция Блекинг, Южна Швеция. По тези места риболовът е особено ефективен през лятото. Балтийско море е притегателно за любителите на тролинга, но особено атрактивно напоследък стана южното шведско крайбрежие. Туристи не само от Европа, но и от целия свят навлизат в морските води с добре оборудвани катери, на които има всичко необходимо за приятно преживяване - въдици, помощни аксесоари, напитки, храна. Цялото риболовно оборудване на лодката обикновено възлиза на няколко хиляди шведски крони. Тук може да се срещнат германци, англичани, датчани, холандци, руснаци. Не са малко и местните любители на големите риболовни емоции.

Статистиците отчитат, че през последните години тук на тролинг са хванати най-много надвишаващи 20 кг сьомги в сравнение с която и да е друга точка на света. Може да се каже, че през пролетта борбата с някой трофей по тези места е почти ежедневие, да не говорим за сьомги от калибъра на 5-10 кг, такива попадат на въдицата на всеки, решил да опита що за сила има тази магнетична риба. Да добавим, че се ловят и доста солидни кумжи, докъм 10-12 кг, което се приема за нещо като десерт след някоя епична битка с двойно по-голяма атлантическа сьомга.

Печелившите риболовни участъци се менят през всеки сезон. Но дашните за момента места бързо се разучават от местните водачи и обикновено лодките се насочват по най-надеждните маршрути. Европейските любители на силни емоции се привличат не само от големите риби. Нивото на обслужване е много високо, може да се каже безупречно, домакините са изключително гостоприемни, изградена е подходяща инфраструктура, има много кокетни хотели, заведения, къмпинги.

Експертът Манфред Дорнхойзер от Риболовно-спортния център е лаконичен: "Слуховете за "вълшебен риболов" при нас изобщо не са преувеличени. Не е чудно, че през активния пролетен сезон ежедневно в морето влизат по няколко хиляди риболовци от целия свят. Но морето е голямо, има достатъчно терен за всички желаещи. Затова мястото е вълшебно и привлича любителите на тролинга като с магнит".

За българските тролингисти Швеция е една непозната риболовна дестинация. Но тези, които могат да си позволят подобно приключение, едва ли ще съжаляват. Защото да хванеш такава сьомга наистина може да бъде мечтата на живота...

Реклама