Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12568887 www.bgdnes.bg

Гигантски сьомги плуват в Швеция

Рибата на мечтите се търси на тролинг от лодка в Балтийско море

Уловът на гигантски атлантически сьомги на тролинг в днешно време е изключително популярен сред европейските риболовци. Ще попитате къде може да се проведе такъв атрактивен риболов? Няма две мнения по въпроса - в крайбрежните води на Южна Швеция. Пет от официално регистрираните рекорди на сьомги през последните години са хванати именно по тези места.

"Жуженето" на мултипликатора прилича на шума от неизправно свредло в кабинета на стоматолог. Свистенето неимоверно нараства, когато гигантската сьомга, решена на всичко да си върне свободата, се спуска с бясна скорост към дълбините. Йенс Броман, любител риболовец от Хамбург, Германия, държи пръта с две ръце, а лицето му е придобило каменен вид от обхваналото го напрежение. Старае се да държи влакното максимално опънато. Това обаче е много трудна задача. Рибата непрекъснато сменя тактиката на съпротива. Внезапно линията охлабва, а рибарят едва смогва да навие увисналото влакно. Сьомгата прави ефектен скок на повърхността и отново като мустанг хуква навътре, развивайки 40-50 метра. На всичко отгоре вълните ритмично поклащат катера и това допълнително затруднява контрола върху рибата. Битката продължава още дълго. В крайна сметка рибата е притеглена току до корпуса и вече отчетливо се чуват ударите на опашката й отдолу. Силите са я напуснали от тази яростна 30-минутна съпротива и тя влиза в подложения кеп. Великолепна 15-килограмова атлантическа сьомга! Лицето на Броман вече е друго - свежо, жизнерадостно, доволно:

Реклама

"От 12 години обикалям по реките на Норвегия в преследване на сьомгите. Хващал съм различни риби, но трофеите все ми убягват. За първи път предпочетох крайбрежните води на Южна Швеция и късметът ме споходи. Хванах рибата на моите мечти!", разказва Броман.

Описаният епизод е част от риболовна експедиция в провинция Блекинг, Южна Швеция. По тези места риболовът е особено ефективен през лятото. Балтийско море е притегателно за любителите на тролинга, но особено атрактивно напоследък стана южното шведско крайбрежие. Туристи не само от Европа, но и от целия свят навлизат в морските води с добре оборудвани катери, на които има всичко необходимо за приятно преживяване - въдици, помощни аксесоари, напитки, храна. Цялото риболовно оборудване на лодката обикновено възлиза на няколко хиляди шведски крони. Тук може да се срещнат германци, англичани, датчани, холандци, руснаци. Не са малко и местните любители на големите риболовни емоции.

Статистиците отчитат, че през последните години тук на тролинг са хванати най-много надвишаващи 20 кг сьомги в сравнение с която и да е друга точка на света. Може да се каже, че през пролетта борбата с някой трофей по тези места е почти ежедневие, да не говорим за сьомги от калибъра на 5-10 кг, такива попадат на въдицата на всеки, решил да опита що за сила има тази магнетична риба. Да добавим, че се ловят и доста солидни кумжи, докъм 10-12 кг, което се приема за нещо като десерт след някоя епична битка с двойно по-голяма атлантическа сьомга.

Печелившите риболовни участъци се менят през всеки сезон. Но дашните за момента места бързо се разучават от местните водачи и обикновено лодките се насочват по най-надеждните маршрути. Европейските любители на силни емоции се привличат не само от големите риби. Нивото на обслужване е много високо, може да се каже безупречно, домакините са изключително гостоприемни, изградена е подходяща инфраструктура, има много кокетни хотели, заведения, къмпинги.

Експертът Манфред Дорнхойзер от Риболовно-спортния център е лаконичен: "Слуховете за "вълшебен риболов" при нас изобщо не са преувеличени. Не е чудно, че през активния пролетен сезон ежедневно в морето влизат по няколко хиляди риболовци от целия свят. Но морето е голямо, има достатъчно терен за всички желаещи. Затова мястото е вълшебно и привлича любителите на тролинга като с магнит".

За българските тролингисти Швеция е една непозната риболовна дестинация. Но тези, които могат да си позволят подобно приключение, едва ли ще съжаляват. Защото да хванеш такава сьомга наистина може да бъде мечтата на живота...

Реклама
Реклама
Реклама