Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12913514 www.bgdnes.bg

Нашествие от български рибари на Керамоти

Дърпат сафрид по 200 грама, на тежко се търси дорадо, а на бомбарда - зарган

Навсякъде в гръцкото село Керамоти, на брега на Егейско море, ще се чуе българска реч - и по пристанището, и по бреговата ивица. До неотдавна го посещаваха наши плажуващи туристи, а сега вече е времето на риболовците, пак изцяло нашенци. Може да се каже, че това е една от топдестинациите за есенен брегови риболов за българи по северното крайбрежие на съседна Гърция.

Реклама

И има защо. На пристанището (откъдето тръгват фериботите за остров Тасос) ловят сафриди, но не като нашите черноморски, а такива по 150-200 грама, което си е голяма тръпка. Първата уловена риба се разфасова на филета и става атрактивна примамка за следващите, които са канибали.

По обширната пясъчна брегова ивица в околностите на Керамоти са разположени десетки рибари, а в почивните дни стават стотици - все с български регистрационни номера на автомобилите. Заметналите с тежки дънни въдици чакат елитни хищници. Чува се даже и за хващани дорада по 3-4 кг, но за тях най-подходящото време е през нощта. Дневните забавления почти изцяло са със заргани. Ловят ги с познатите въдици с бомбарди и морски червеи за стръв, но добра работа вършат и познатите бели червеи, нанизани "на грозд". В средата на октомври зарганите все още са пръснати и няма сигурна слука. Ако обаче се попадне на пасаж, може на бърза ръка да се надърпат по няколко десетки риби. Казват, че в добри дни и бройката от 100 заргана е съвсем постижима.

Като няма толкова риба по нашето Черно море, рибарите от цяла Южна България предпочитат да отскочат до морето на съседите. Сега граничните перипетии са сведени до минимум, стига да не се получи струпване, но пикът в пътуванията сякаш отмина и това е добре дошло за рибарите.

Керамоти е село, част от дем (община) Нестос, Източна Македония и Тракия, Гърция. По данни от преброяването от 2001 г. населението на селището наброява 1228 души. Възникнало като рибарско селце, днес Керамоти е китно курортно селище с няколко хотелчета и множество ваканционни апартаменти. Разположено е на малък полуостров, навлизащ около километър навътре в Егейско море. Отстои на равни разстояния (около 40 км) от градовете Кавала и Ксанти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама