Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13226066 www.bgdnes.bg

Никулденският шаран обича мръвка

Най-добрата стръв по това време от годината са мидите и водните охлюви

Никулден наближава, а навън времето вече е доста студено за риболов на шаран. Затова мнозина залагат на сигурното и купуват рибата за трапезата от магазина. Дали обаче има шанс сами да си хванем пресен шаран за големия християнски празник? Отговорът е - да, а "България Днес" ви издава тайната на успешния улов.

Шаранът е топлолюбив вид и по принцип е най-активен от пролетта до късна есен. Когато водата падне под 6-7 градуса, екземплярите лягат на дъното, забавят движенията си до минимум, за да не хабят излишна ценна енергия. Хранят се много рядко и на малки порции. Това е така, защото шаранът е студенокръвно животно. Телесната му температура съответства на температурата на околната среда.

Реклама

Това далеч не означава, че нямаме никакъв шанс с въдица. Още повече че в големите и дълбоки язовири водата изстива по-бавно и температурата все още не е спаднала до тези критични градуси, когато рибите изпадат в летаргия и почти не се хранят. Именно тези водоеми се явяват реалната опция да опитаме да подсигурим улов за никулденската трапеза.

Най-важното е да знаем какво е любимото лакомство на шараните по това време от годината. Те биха похапнала висококалорична храна с богато съдържание на протеин. С други думи, те се насочват към мръвката. Шаранът е миролюбива риба, няма хищнически инстинкт и затова не напада по-дребни рибки. Той обаче изобщо не би отказал водни охлюви или миди от дъното, дори напротив - те са неговият деликатес преди зимните месеци.

Често пасажите от шарани лягат в дълбоките участъци на язовирите край мидени полета, където могат да се нахранят като за последно. Дори и без да правят големи движения и с минимални усилия, те могат да си осигурят лека зимна "закуска", като засмучат сладководна мида и охлюв, намиращи се непосредствено до тях. Мекотелите са отличен източник на енергия, особено при силно забавения метаболизъм на рибите в този период. Затова поставете на куката месо от мида или охлюв и шансовете за успех ще се увеличат. Старите рибари казват, че дори парченце месо от риба дава чудесни резултати в риболова на шаран.

Ситуацията по реките е коренно различна за водните обитатели в сравнение с езерата. Постоянното движение на вода означава, че шаранът просто не може да се отпусне, чакайки благоприятни условия. Дори когато реката е покрита с лед, шаранът продължава да се движи по дъното и да се храни в малки количества. По тази причина речен шаран често може да се улови дори и при най-тежките зимни студове.

Най-реалистично е да уловим сами пресен шаран за трапезата от частните арендовани водоеми. Рибите там са изкуствено развъдени, израснали в рибарници и подхранвани ежедневно, съответно са изгубили биологичните си инстинкти. Свикнали са да се хранят и това увеличава шанса да ги закачим на кукичката дори и в началото на декември. Риболовът по стопанисвани микроводоеми и развъдници е възможен, докато все още не са замръзнали. Заложете отново на мръвка, като им предложите грозд от бели или торни червеи.

Стара рибарска рецепта за 6 декември

Никулден наближава, а идния вторник на трапезата може да изненадате с вкусен пълнен шаран по стара рибарска рецепта. Най-важна за приготвянето на рибата е плънката. Тя се прави от ситно нарязани няколко глави лук, 3-4 едри ситно нарязани моркова, 200-300 грама ситно начукани орехови ядки, половин настърган лимон, черен пипер, млян и на зърна, червен пипер, 2-3 листа дафинов лист и сол.

Плънката се изсипва в подходящ съд, добавя се половин чаена чаша олио и една чаша вода и се запържва на слаб котлон до омекване на лука. Докато се приготвя плънката, фурната се загрява на 280 градуса. Коремът на шарана се пълни изцяло, а останалото се изсипва в тавата около него. Отгоре се намазва с половин пакетче краве масло. Тавата се завива с алуминиево фолио и се поставя в загрятата фурна. След 30 минути градусите се намаляват на 150 и се пече още час и половина. Последните 15-20 минути фолиото се маха, за да се запече рибата и отгоре. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама