Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13475783 www.bgdnes.bg

Свърши сезонът за лов на зайци

С добра слука се похвалиха ловците от село Водица

Доста успешен беше тази зима ловът на диви зайци. Сезонът у нас вече приключи с идването на Новата година. Пред "България Днес" ловците се похвалиха, че популацията на този дивеч бавно, но сигурно се увеличава. Ловът на дива свиня също приключи с последния излет през изминалата неделя.

В продължение на десетилетия дивият заек беше символ на лова в България. Дългоушковците бяха толкова много, че през 80-те години дори бяха улавяни и изнасяни за Италия. Днес малцина са щастливците сред българските ловци, които могат да си позволят удоволствието заешки лов. За последните 50 години числеността на дивия заек у нас бе намаляла 40 пъти: от над 200 000 екземпляра в началото на 70-те до абсолютния антирекорд - 4792 бр. през 2018 година.

Реклама

Според закона за лова и опазване на дивеча, на див заек у нас се ловува от 1 октомври до 31 декември, и то само при доказано стабилна популация в съответния ловен район. През последните години такава привилегия имат някои ловно-рибарски сдружения от Северна и най-вече Североизточна България, където зайците все пак се срещат повече. Обикновено се провеждат по един-два излета през декември, за да се съхранят традициите на този толкова популярен в миналото лов.

На зайци се ловува на малки групи, като се прави обход на подходящи равнинни територии, а кучетата са незаменими помощници. Законът позволява всеки ловец да добие само по един заек на излет. Стефан Дянков и Мирослав Илиев показаха добра слука карй село Водица, Поповско. Двамата са се усъвършенствали в преследването на зайци.

Резултатите от последната таксация (преброяване) сочат, че ръстът при заека, фазана, яребицата, и кеклика е малък, но все пак съществува. Причините са постепенното изчезване на естествените местообитания за видовете и разпространението на хищници. Числеността на хищниците у нас остава висока. Запасът на вълка е нараснал спрямо 2021 г. с 12%, на чакала с около 9%, на лисицата - 5%. По данни от таксацията близо 23 300 са скитащите кучета.

Попска яхния с див заек

За приготвянето на 1 див заек са ви нужни лук арпаджик - 1,5 кг, 1 глава кромид лук, чесън - 5 глави, домати - 1 ч.ч. стерилизирани, доматено пюре - 1 с.л., брашно - 2 с.л., растително масло - 2 к.ч., краве масло - 50 г, червено вино - 1 ч.ч., дафинов лист - 3 бр., черен пипер - 20 зърна, бахар - 5 зърна, магданоз - половин връзка, сол - на вкус.

Марината да сивечово месо се прави от 1 литър вода, 1 ч.ч. оцет, нарязани на едро лук, морков, целина, чесън и зърна черен пипер. Заекът кисне най-малко 24 часа в нея, за да омекне стегнатата му мускулатура.

Отцедете маринования заек, почистете го от сухожилията и ципите и го нарежете на порции. В горещо олио запържете порциите месо, извадете ги и в същата мазнина добавете последователно ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. Върнете месото, прибавете половината вино, черния пипер, дафиновите листа, бахара и солта и варете на тих огън до полуомекване.

Добавете задушените в олио главички арпаджик, обелените скилидки чесън, нарязаните домати и останалото вино. Задушавайте, докато месото напълно омекне и сложете маслото. Когато сервирате яхнията, поръсете порциите с наситнен магданоз.

Реклама