Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13756365 www.bgdnes.bg

Сърдечната недостатъчност обича стреса

  • Най-доброто средство за лечение на исхемията е медта - изрежете медна пластина и я закрепете с лейкопласт 
  • Билкова отвара от хвощ, дяволска иста и глог също помага

Сърдечната недостатучност е отслабване на контракционната способност на миокарда.

Препоръки към болните от сърдечна недостатъчност:
1.Покой, да се избягва стрес.
2. Строг режим на хранене и почивка.
3. Успокояващи и сънотворни лекарства.
4. Диета с ограничаване на солта.
Природната медицина предлага редица билки за лечение.

Реклама

При сърдечна недостатъчност сърцето е твърде слабо, за д аизпомпва ефективно кръвта. Обикновено то е увеличено в резултат на опитите да компенсира намаления си дебит. Ангина се нарича болката в сърцето, която настъпва по време на работа, когато кръвта, достигаща до различните части на сърцето, не е достатъчна.

Освен това съществуват нарушения на сърдечния ритъм: твърде нерегулярен (аритмия), твърде бърз (тахикардия) или твърде бавен (брадикардия). Спазмите могат да доведат до спиране на кръвния поток през артерията, дори когато няма значителни холестеролни отлагания. Първите признаци на забавена сърдечна дейност или непълно затваряне на сърдечните клапи (порок на сърцето) са отичане на ходилата и на глезените и кръвонапълване на белите дробове.

Когато сърцето не може пълноценно да изпомпва кръв към артериите, нараства налягането в най-малките и най-разклонени кръвоносни съдове. Тогава, при изправено положение на тялото, през стените на артериите навън, между тъканите се просмуква кръвен серум и под въздействието на теглото в ходилата и в глезените се образуват отоци.

Щом забележите такова явление, за около 10 секунди притиснете пръсти върху подутото място. Ако след отпускането на пръстите остава ясна следа (трапчинка), то още на следващия ден - дори отокът да е спаднал, се консултирайте с лекаря си.

Задъхване при обичайните всекидневни дейности
Ако дишането е учестено и по-дълбоко, то почти винаги е налице оток на белите дробове. Дори при елементарни движения като изкачване на стълби или работа в обичайния ритъм, които по-рано не са изисквали никакви особени усилия от страна на болния, сега се получава силен задух.

1 рецепта

Реклама

Древните медици са доказали, че най-доброто средство за лечение на исхемията е медта. Изрежете от тънка медна пластина едно парче с диаметър 3-4 см., като една голяма монета.
При болки в сърцето и повишено кръвно налягане наложете монетата под ключицата и я закрепетес лейкопласт. Носете тази апликация толкова, колкото позволява организмът ви. Това се определя много просто: два-три пъти на ден сваляйте монетата, разтривайте кожата под нея и след това я налагайте пак на същото място. Ако тя прилепва към тялото - я закрепете отново, ако обаче пада - значи лечението е преминало успешно.

2 рецепта - при сърдечна недостатъчност и декомпенсация

Корени кръвен здравец и коренища коприва - по 100 г, цвят от глог и цвят лаванда - по 70 г, корени дилянка - 30 г. Две с.л. от билковата смес се добавят в 500 мл вода и се варят 5 мин. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно. Отделно да се приема по 1 с.л. след ядене от следната смес: в 1 кг мед се добавят 100 г копривено бращно и пчелен прашец. Да се закусва с овесени ядки.

3 рецепта

Полски хвощ, дяволска уста и цвят глог - по 100 г. Две с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл. 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

4 рецепта

Цвят глог 100 г, горицвет и дяволска уста - по 75 г. Една с.л. от билковата смес вечерта се поставя в термос и се залива с 1 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 50 мл пъти на ден 30 минути преди хранене.

5 рецепта

Клинавче, градински чай и джоджен - по 100 г. Две с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

6 рецепта

2 с.л. клинавче вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда, разделя се на 4 части и се пие 1 час преди хранене.

7 рецепта

Жълтуга 75 г, дяволска уста и цвят глог - по 100 г. Две с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 ч.ч. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

8 рецепта

150 г ситно нарязани плодове смокиня, 100 г сушени кайсии, 250 г ситно нарязани без семки, но с кората лимони, 250 г мед и 50 г водка се разбъркват с дървена лъжица и се слагат в хладилника. Приема се по 1 с.л. 3-4 пъти днесно като общоукрепващо средство при всички сърдечни заболявания.

9 рецепта

Цвят от глог, стръкове босилек и листа мента - по 100 г, листа подбел, корени ружа, корени бял оман и стръкове лазаркиня - по 50 г, корени дилянка - 30 г. Две с.л. от билковата смес се добавят в 500 мл вода и се варят 5 мин. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Заменете захарта с мед

Диета за болните от сърдечна недостатъчност
Трябва да спазвате следните правила в хранеенто, и няма да имате оплаквания от сърдечносъдови заболявания:

а) Яжте по пет порции плодове и зеленчуци дневно!

б) Яжте два пъти седмично риба!

в) Яжте пълнозърнест хляб всеки ден!

г) Откажете се от мазнините!

д) Намалете теглото!

е) намалете солта!

ж) Не на алкохола!

За лечение на стенокардия отдавна се прилага мед. Замяната на захар с мед помага да се задържи процесът на склерозиране на съдовете, затова приемайте по 50-100 г мед в денонощие. Можете да съчетаете този вкусен и богат на полезни вещества продукт с приема на плодове, мляко или извара. Това помага за подобряване на общото състояние, нормализира състава на кръвта, увеличава процента на хемоглобина, повдига сърдечносъдовия тонус и разширява съдовете, тоест подобрява коронарното кръвообращение.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Наблягайте на моркови и спанак

Уважаеми проф.Мермерски, моля за съвет за укрепване на сърцето! Какви храни са полезни? Ванюша Христов, Пазарджик

Лекарите препоръчват в менюто да се включат повече продукти, съдържащи калий и магнезий. Такива продукти са сушените плодове, особено стафидите и сушените кайсии, а също и смокинята, прасковите, ябълките, бананите, зелените зеленчуци, печен небелен картоф, тиквата, не забравяйте за обезмаслената извара, постното месо и нетлсътата риба.

Увеличете количеството на витамините и целулозата в менщто си - яжте хляб с трици, със зърна, различни растителни масла, а също и по малко масло и сметана (които съдържат важния за съдовете лецитин), повече сурови половоде и зеленчуци, пийте сокове.

Незаменимо средство за лечение на стенокардията е сокът от билката дяволска уста, изцеден от прясна билка. Приема се по 30-40 капки.

Морковите и спанакът съдържат много полезни за сърцето вещества, целината нормализира циркулацията на кръвта и предотвратява появата на отоци, а магданозът има спазмалитично действие и укрепва стените на съдовете. За сърцето са полезни и соковете от ябълки, фурми, от бреза. От тях можете да пиете по 2-3 чаши дневно.

Реклама
Реклама
Реклама