Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13756629 www.bgdnes.bg

Света Теодора Александрийска

Теодора е християнска светица от Александрия.

Трудният й и изпълнен с превратности живот е пример за смирение, покаяние и силна вяра. Извършилата прелюбодействие и дълбоко засрамена Теодора решава да се замонаши след разговор с игуменката на близък манастир.

Кога е живяла:

Св. Теодора е родена през V век в Александрия. Като младо момиче според тогавашните норми тя е омъжена за син на богато семейство. Двамата водят благочестив живот, докато Теодора не се влюбва в друг. Тя има с него извънбрачна връзка. В деня след изневярата тя се изповядва и отива в мъжка света обител, където е приета под името Теодор.

Реклама

Интересни факти:

В първата нощ, когато отива в манастира, игуменът отказва да приеме Теодора и тя трябва да остане да спи навън. Около нея постоянно се навъртат демони, но тя не се уплашва и на сутринта е приета от братята. След години племенницата на игумена на друг манастир предявява претенции, че е родила от мнимия монах Теодор. Духовният наставник на Теодора я изгонва заедно с детето. Той разбира, че "монахът" всъщност е жена, чак след смъртта й.

Света Теодора Солунска бяга от арацините

Друга преподобна с името Теодора е св. Теодора Солунска, живяла през IX век.
Родена е около 812 година в християнско семейство в Егина (съшо и едноименен гръцки остров в Егейско море), тогава в Източноримската империя. Майка й умира при раждането й. Съгласно житието й, тя изучава от детството си Светото писание, има привлекателна външност и много знатни граждани са искали да сключат с нея брак. Когато тя достига седемгодишна възраст бащата на Теодора Антоний я обещава за съпруга на изтъкнат човек, известен с ораторските си умения.
По време на нашествията на сарацините (арабски пирати) около 825-830 година Теодора и съпругът й напускат Егина и се заселват в Солун. Там те имат три деца. След смъртта на съпруга си и две от децата си Теодора се замонашва заедно с дъщеря си, третото оцеляло дете. Тя се отдава на монашески аскетичен живот в манастира "Свети Стефан".
Умира на 29 август 892 година и е погребана в манастира, в който е прекарала 55 години. Гробът й е посещаван от много поклонници.
Съществуват две жития на Теодора от Григорий, който е свещеник в Солунската епархия. Те са ценен източник както на данните за живота на светицата, така и на сведения за историята на иконоборчеството в този период.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама