Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13756891 www.bgdnes.bg

Бранете сърцето и то ще ви се отблагодари

Слезте от дивана и се качете на велосипеда!

Заменете свинската пържола с филе от риба! 

Сърцето представлява мускулна помпа с четири камери, към които са присъединени големи кръвоносни съдове, носещи кръвта към целия организъм и от него.

В зависимост от това как сърцето ритмично свива камерите, като ги кара да се разширяват и свиват, кръвта тече в нужното направление.

Реклама

Кръвта доставя кислород и хранителни вещества към всички органи и отнася от тях продуктите на обмяната. Тя циркулира по артериите, носещи обогатената с кислород кръв, а вените връщат "използваната" кръв към сърцето.

За нормалното функциониране на всеки орган е необходимо добро кръвообращение, а това зависи както от работоспособността на сърдечния мускул, така и от това, доколко леко се движи кръвта по артериите.

Системата на кръвообращението работи безотказно, ако кръвоносните съдове не се запушват, например, от мастни отлагания или кръвни съсиреци. Важно е също кръвното налягане в системата на циркулация да не надвишава определени граници. Чрез своите ритмични свивания сърцето осигурява непрекъснато движение (циркулиране) на кръвта в организма.

Сърдечният мускул притежава свойството на автоматизма, т.е. свиванията му са непроизволни и през живота не спират нито за минута. Строгата последователност на свиванията е обусловена от особена проводяща система. Нарушаването на тази система предизвиква нарушаване на ритъма - аритмия на сърцето.

Сърцето се снабдява с кръв по система от венозни (коронарни) артерии. Тъй като крайните разклонения на тези съдове не са свързани помежду си, стеснението или дори запушването на крайните разклонения на съдовете води до тежко нарушение на храненето на сърдечния мускул и дори до местното му умъртвяване. Сърдечният мускул е пронизан от голямо количество чувствителни нерви, обуславящи тежки болезнени усещания при всяко нарушения на кръвоснабдяването.

Прочистването на сърдечния мускул може да помогне при тези заболявания.

Реклама

При разстройства на функциите на сърцето възниква сърдечна недостатъчност. Причините й могат да се дължат на заболявания на сърцето (порок на клапите, поражение на сърдечния мускул и др.), повишено съпротивление на кръвния поток в кръвоносните съдове, възникващо при хипертонична болест, заболявания на бъбреците и белите дробове.
За да запазим сърцето си здраво и да не се налага да го лекуваме, ви предлагам следните съвети на световно известния сърдечен хирург д-р Кристиан Бърнард (извършил първата в света сърдечна трансплантация).

Първи съвет: По-добре пазете сърцето си, отколкото да разчитате на трансплантация!

Втори съвет: Слезте от дивана и се качете на велосипеда!

Доказано е, че леките физически упражнения и усилия укрепват сърдечносъдовата система. Карането на колело, плуването или разходките могат много, много да ви помогнат.

Ако се извършват систематично и методично, разбира се. Натоварвайте се поне три пъти седмично в определени дни. Продължителността на натоварването трябва да е между 30 и 45 минути.

Трети съвет: Заменете свинската пържола с филе от риба!

Рибата съдържа много Омега-3 мастни киселини, а те оказват изключително благоприятно влияние върху цялата сърдечносъдова система. препоръката е да се консумира риба поне един път в седмицата.

Четвърти съвет: Подменете животинските мазнини с растителни!

Най-вече богатите на холестерол животински мазнини трябва да бъдат заменени с растителни. Най-доброто в това отношение е студено пресованият зехтин. Той има доказано целебни качества и удължава продължителността на живота. Освен това тази "антична суровина" ни помага да поддържаме тялото си стройно и слабо.

Пети съвет: Пийте достатъчно вода!

Диетолозите препоръчват два литра дневно, но това не е вярно. Източната медицинска школа Аюрведа ни налга следната формула: на 20 кг живо тегло - 1 л вода. Защото ако не изпивате тези количества вода всекидневно, вие ще увредите непоправимо бъбреците, сърцето и черния си дроб. Освен това ще бъдете постоянно неразположени, лениви, отпаднали и непродуктивни.

Шести съвет: Избягвайте стресовите ситуации!

Правилото е:"Видиш ли конфликт, заобикаляй го". Хата-Йога и медитация са два безценни начина за разграждане на стреса. Изобщо пазете се по всякакъв начин от тази невидима и неоповестена пандемия - стреса.

Седми съвет: Хранете се бавно!

Така ще постигнете няколко неща:

а) ще се предпазите от стомашно-чревни заболявания;

б) ще зпазите и венците си, които принуждавате да дъват и ще пестите калории;

в) на 20-та минута след започване на храненето, стомахът подава сигнал към мозъка за ситост.

Осми съвет: Правете си всяка година медицински изследвания

Девети съвет: Отслабвайте, отслабвайте, отслабвайте!

Десети съвет: Редуцирайте мазнините изобщо.

Единадесети съвет: Не по-малко опасна е и злоупотребатас въглехидрати!

Дванадесети съвет: Плодове!

Тринадесети съвет: Не вярвайте на глупавия слух, че здравословното хранене е или прекалено скъпо, или прекалено еднообразно!

Чесън, сирене и зехтин - прочутата гръцка рецепта

Краставиците оказват много добро действие при хора с нарушена сърдечна дейност. Установено е, че благодарение на благоприятното съотношение между солите на натрия и калия при редовното им консумиране те спомагат за по-бързото изхвърляне на натриеите соли и с това за спадане на отоците в организмите.

Освен това, поради високото съдържание на витамини и минерални соли, пъпешът се препоръчва на болни от тежки сърдечносъдови зсаболявания.
Трябва да знаете, че чесънът лекува сърцето. Най-добре е да се приема счукан и с домати или с други кисели храни. Сипва се само толкова вода, колкото е необходима, за да покрие счукания чесън и се оставя да кисне няколко дни, без да се покрива съдът. При смесване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Пийте настойка от червено вино и магданоз

Пиша ви с питане дали можете да публикувате рецепти за слабо сърце.
С уважение: Тана Димитрова, Вършец

1 рецепта: Тиквата се отличава с високо съдържание на калий, което я прави подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци, тъй като тя действа диуретично и намалява отоците и улеснява дейността на сърцето и бъбреците.

2 рецепта: 35 стръка магданоз, ситно нарязан с дръжките, се залива с червено вино, стои 10 дни на хладно място. Пие се сутрин и вечер след храна по 1 с.л.

3 рецепта - от Мария Печемлиева

В 1 кг мед се добавят 1 кг смлени лимони заедно с корите, 25 бр. счукани бадемови ядки, 25 бр. кайсиеви ядки и 25 бр. ситно нарязани листа от индрише. Смесва се добре и се взема по 1 с.л. сутрин на гладно до свършване на количеството. рецептата е изпробвана от много поколения.

4 рецепта: Само 1 с.л. маслинено олио е в състояние да премахне холестерола, натрупан от яденето на 2 яйца. 4 или 5 с.л. на ден маслинено олио драстично подобряват кръвната картина на сърдечноболни.

Реклама
Реклама
Реклама