Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13757438 www.bgdnes.bg

Спрете язвата!

  • Причините са понижено самочувствие, високи претенции и излишна тревожност
  • Сурово зеле и спиртен разтвор от прополис са с доказана ефикасност

Язвата на дванадесетопръстника е много разпространено заболяване. Най-чести места за язва в стомаха са пилорът (долното отверстие на стомаха) и малката кривина на стомаха. Заболяването се среща повече при мъжете, отколкото при жените, главно между 40 и 50 години.

Неправилният начин на живот и стресът намаляват постепенно възрастовата граница, така че появата на язва при 20-25 годишни хора вече не предизвиква изненада. Най-характерните прояви на язвата на стомаха са болката зад гръдната кост и по-рядко повръщането и кръвоизливът. Болката се изразява чрез бодежи и парене, които могат да се разпространят към гърба. обикновено тя се явява 1-2 часа след ядене, но по-честа е по-късната болка - около 3 часа след нахранване.

Реклама

Може да се появи нощно време или на гладно - болките на гладно са характерни главно за язва на дванадесетопръстника. При нея болката, обикновено тъпа и пареща, се проявява 2-3 часа след хранене в областта на пъпа и малко вдясно, като може да отиде към гръбнака. при поемането на нова храна болката изчезва.

Постоянна болка, която възниква независимо от яденето, се наблюдава, когато язвата проникне през цялата дебелина на стомашната стена и агресивните фактори започнат да действат на съседни органи, например задстомашната жлеза. Болката при язва може да бъде толкова силна, че да има характер на инфарктна болка или болка при стенокардия. Тогава болезненото място не да ва да се пипне и болният има чувство, че нещо го гризе в стомаха.

Успокоява от пиене на сода за хляб, но се усилва при употреба на груба храна. Често след ядене болният има оригване, парене, гадене, а и повръщане, което дава облекчение.

Смята се, че язва се развива в резултат на неравновесие между агресивните и защитните фактори, действащи върху стомаха.

Към агресивните фактори спадат стомашната солна киселина, но също и жлъчните киселини. Към защитните фактори спада муцинът, който се произвежда от клетките на лигавицата. Той изгражда защитна покривка върху стените на стомаха.

Първопричината да настъпи този дисбаланс трябва да се търси в състоянието на нервната система, начина на живот и хранене, стреса. Така основно значение за възникването на язвата имат психичните дразнители като силните психични изживявания, нервното напрежение, грижите, тревогите, притесненията, преумората, лютото, соленото, киселото, тютюнът и алкохолът.

Реклама

Според руския психолог проф.Борджиной причините за поява на язва са следните:

а) понижено самосчувствие;

б) високи претенции;

в) излишна тревожност.

Към тях нашите лекари прибавят още тютюнопушенето, алкохолът и консумацията на храни, които причиняват висока киселинност.

Носител на вируса е човекът с язвена болест. А да се заразиш от него е много лесно - чрез целувка, съдове за храна, предмети в бита. Ако някой от близките ви има язва, всички членове на семейството трябва да се изследват дали не са носители на микроба.

Трябва да се спазват простите правила на хигиена. приборите за хранене трябва да се мият добре и то не само с вода, но и с дезинфекциращ разтвор. На болния от язва трябва да се отделят индивидуални прибори за хранене, съдове, кърпи. и личните контакти с него трябва да се ограничат, докато не се излекува.

Лечение на язва с лечебни храни

1 рецепта: приемат се по 15-20 капки спиртен разтвор от прополис с 1 ч.ч. топла вода или мляко 3 пъти дневно, 1 час преди хранене. Лечението се провежда 18-20 дни. След 2 седмици почивка курсът може да се повтори. Необходимо е да се спазват стриктно предписаните дози - по-големи дози могат да предизвикат отпадналост, намаляване на апетита, увеличаване на левкоцитите в кръвта.

Вместо спиртна настойка, може да се използва масло с прополис, което се приема по 1 ч.л. (заедно с топло мляко) 3 път дневно, 1-1,5 часа преди хранене. Използването на маслото с прополис е противопоказно при тежки чернодробни заболявания.

2 рецепта: суровото зеле съдържа противовъзпалителни и антимикробни вещества. Витамин У е уникален - съдържа се само в зелето. Помага при язви на стомаха и дванадесетопръстника, за зарастване на кости и стимулиране растежа на косата.

Зелето е допълнително природно лекарство в комплексното лечение на много заболявания - стомашно-чревни (гастрити, язви, колит, запек, газове, лениви черва, чревни инфекции), захарен диабет, затлъстяване, увеличен кръвен холестерин, атеросклероза, анемии, хиповитаминози, скорбут, заболявания на жлъчката и черния дроб, сърдечна склероза, пясък и камъни в пикочния апарат, хронични заболявания, туберкулоза и др. Може да се включи в седмичните "нехранителни" дни за отслабване.

Особено лечебен е сокът, изцеден от прясното зеле.

Пие се на глътки, затоплен, 50 минути преди ядене - 3 пъти дневно по 1/2 ч.ч. на деца се дава по 1-2 с.л. 2 пъти дневно.

Яжте печени картофи с обвивката

Тези, които имат проблем с киселини или стомашно разстройство, знаят, че за разлика от хляба, картофите унищожават (абсорбират) киселините. Затова народите от северните страни на Европа - Швеция, Норвегия, Финландия, Литва, Полша и др., които консумират картофи вместо хляб, страдат много по-рядко от гастрит и язва.

Напоследък диетолозите препоръчват печените картофи да се ядат с обвивката им, тъй като тя е богата на хлорогенна киселина и ролифенол, които предотвратяват мутацията на клетките, водещи до рак. Картофените химически съединения спират развитието на вирусите дори по-добре от соевите инхибитори, които се смятат като едни от най-силните антивирусни агенти.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Ликвидирайте болестта с широколист живовляк

Драги проф.Мермерски, бихте ли препоръчал рецепти за обострена язва. Благодаря предварително! Васил Спиридонов, с.Габровница

1 рецепта:

Млякото е основна диета за много болни от язва. Намалявайки язвените болки, в същото време то притежава киселинно-неутрализиращ ефект. Много лекари смятат за необходимо болните да пият редовно мляко само в острия стадий на язвената болест и обратно: неоправдано е да се пие мляко, особено в големи количества в период на ремисия.

2 рецепта - против язва, гастрит и колит - от Атанаска Полска, Троян

1 кг дребни картофи се изпичат до кафяво, след което се смилат. Смесват се с 500 г мед. Вземат се по 1 ч.л. 3 пъти на ден преди ядене. Болките отзвучават за 10 дни. Рецептата се прилага повторно, ако се наложи.

3 рецепта - за язва на дванадесетопръстника - от Иванка Георгиева, Враца

Госпожа Георгиева се е излекувала като всяка сутрин в продължение на 90 дни на гладно е изяждала по 3 листа от широколистен живовляк. Забравя се за алкохол, цигари, кафе, люто, солено, кисело. Сега е напълно здрава и много често яде и люти чушки.

Реклама
Реклама
Реклама