Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13774650 www.bgdnes.bg

Ликвидирайте алергията!

  • Кисело мляко и сяра за пиене при реакция от акари
  • Натурален ябълков оцет срещу алергичната хрема

Алергията е проява на свръхчувствителност към определен дразнител. Например домашен прах, яйца, цветен прашец, сирене, мляко, белтъци и т.н., които за хората с нормална реактивност нямат дразнещо действие. при жените може да се прояви и вследствие на употреба на некачествена женска козметика.

Реклама

Веществата, които предизвикват алергии, са стотици. Към посочените могат да се прибавят още: спори от мухъл, акация, животински косми, храни, прахове за пране, химически препарати, лекарства, насекоми и др.

Алергията е защитна реакция срещу вещества, които иначе са безвредни - алергени. откриването на алергените става в специализирани лаборатории. За да се избегне повторно алергично заболяване трябва да се открие алергенът, за да може да се изключи контактът с него. Препоръчително е хоратра с алергия да намалят консумацията на свинско и телешко месо, да спрат цигарите и алкохола.

Алергичните реакции могат да бъдат локални и общи. Към локалните спадат зачервяване на кожата, оток, сърбеж, обрив. при общата алергична реакция се появяват гляавоболие, виене на свят, прилошаване и повръщане, треска, симптоми на простуда. Хремата, кашлицата и сълзенето могат да бъдат симптоми на алергия, а не само на простуда.

По-рядко явление са стомашно-чревните прояви на алергията. Медицинският термин за този вид алергия е "замаскирана алергия". От такъв вид алергия - към млякото и към белия хляб, страдат много от възрастните хора.

При замаскираната алергия не се наблюдават обриви на кожата, нито кашлица или хрема. Тя се проявява по друг начин - чрез развитие на гастрит, колит, дискинезия на жлъчните пътища. Така че при възникване на подобни заболявания може да се предположи, че при по-възрастните хора те са вторични и са свързани преди всичко с алергия към белия хляб и млякото.

Алергичните реакции се развиват по различен начин: понякога бавно - от 1 до 4 дни, а понякога бързо - буквално минути след атаката на алергена. Възрастните жени трябва да имат предвид, че чувствителността към алергените енай-силна вечер.

Реклама

Много е важно да се определи веществото, което предизвиква алергия. Тя, за съжаление, се предава и по наследство. Ако майката страда от алергия, вероятността детето да развие това заболяване е около 50-60%. ако бащата има алергия - вероятността намалява на 30%. Ако и двамата родители са алергични, съществува 70% вероятност и детето да развие алергична реакция.

По наследство се предава не реакцията към определен алерген, а самата предразположеност към болестта. Ако вие имате алергия ктм цветния прашец, то вашето дете може да развие такава реакция към домашни животни. Алергичните симптоми в дихателните пътища, включително и бронхиалната астма, най-често се предизвикват от спори на плесенните гъбички, отделяни от домашните животни.

За децата е по-характерна хранителната алергия, която има кожни прояви. От алергичните дерматити страдат деца до тригодишна възраст. След това при много от тях освен вече наличната алергия се прибавят ринит и дихателна реакция към алергените. В тези случаи има голяма вероятност от развитие на бронхиална астма.

Рецепта 1

Добър терапевтичен резултат има настойката от лук - 4 глави ситно нарязан лук се заливат с 1 л вода и сместа престоява една нощ. изпива се през деня.

Рецепта 2 - против алергия от акари, от Бона Петрова, Шабла

Смесват се 1 ч.ч. кисело мляко и 1/3 ч.л. сяра за пиене от аптеката. За по-добър вкус може да се добави подсладител. Процедурата се прилага 4-5 дни като сместа се изпива един път дневно на гладно. Същата рецепта е подходяща за лечение и на екзема.

Рецепта 3 против алергични отоци от Маргарита Вълкова, Варна

Леко се препича медицинска хума и с върха на ножа се слага в чаша турско кафе. разбърква се добре (може и да се подслади). Пие се сутрин на гладно. За да се излекува напълно и д ане се възобнови,рецептата трябва да се изпълнява поне 3 месеца.

Рецепта 4 - против алергична хрема

Няколко дни преди очакваното сезонно обостряне започнете да приемате вътрешно 2 пъти дневно - сутрин и вечер, по 1 ч.ч. разтвор на натурален ябълков оцет. В чаша вода разбъркайте 2 ч.л. оцет и добавяте 2 ч.л. мед в случай, че нямате алергия към него.

Рецепта 5

Смесват се равни количества плодове от шипка и офика. 1 с.л. от сместа се залива с 1 ч.л. вода и се вари 10 минути. Съдът се увива и се оставя да престои 4 часа. Пие се по половин чаша 2-3 пъти дневно.

Рецепта 6 - за инхалации

Прилага се при лечение на възпалителни и алергични заболявания на дихателните пътища. 15-20 г восък се поставя в алуминиев съд на водна баня. След завирането на водата от восъка се отделят летливи лечебни вещества (антибактериални и бронхолитични), които болният вдишва в продължение на 15-25 мин. Прави се вечер, преди лягане. За препоръчване е към восъка да се прибави и пчелен клей в съотношение 4:1 (на 20 г восък - 5 г пчелен клей). Курс на лечение - 15-25 процедури.

Боров терпентин бори лакарствената алергия

Ако след приема на някакво лекарство се получат обриви или задушаване, най-доброто средство е боровият терпентин (от аптеката). Капват се няколко капки на бучка захар. приема се с колкото може повече вода.

Ако освен обривите се появят и силни нетърпими сърбежи, се пие чай от лозови листа, сварени в 400 мл вода - пие се след 1 час 4-5 пъти дневно по 1 ч.ч. преди ядене.

При копривна треска е полезно по 2 пъти на ден да си правите вана със сода, след което да се обтривате с оцет, разреден с вода.

Състоянието на кожата се подобрява и с настойка от мента - 10 г сухи смлени листа се заливат с половин чаша вода, престояват 20-30 минути, приема се по 1 с.л. 3 пъти на ден.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Смес от мед и лук атакува дихателната алергия

Уважаеми проф.Мермерски, ще ви бъда изключително благодарна, ако публикувате рецепти за дихателна алергия. От много време ме мъчи този проблем и търся трайно решение.
С почит: Х.Караджова, Перник (67 г.)

Рецепта 1

Разбъркват се 7 с.л. мед и 3 ситно нарязани глави лук. прибавят се 2 ч.л. медицинска дъвка и се разбърква. Всичко това се залива с 250 мл вода и се вари докато водата остане наполовина. Прецежда се и се прибавя 250 г добре разбито краве масло. Приема се на гладно - сутрин и вечер по 1 ч.л.

Рецепта 2

За да оздравеят напълно хората, страдащи от алергия, се препоръчва в продължение на няколко години вместо кафе или чай да се пие прясно сварена отвара от бутрак. Билката се вари като чай и след 20 мин. се прецежда. Пие се без ограничения в дозировката. Цветът на билката трябва да е златист, а отварата - винаги да е прясна.

Реклама
Реклама
Реклама