Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13793045 www.bgdnes.bg

Своге е тайното място за кефали

Вирът покрай въжения мост държи едри парчета през зимата

Страхотни речни кефали дава река Искър. Тайното място се намира само на около 40 километра от София, а именно в град Своге. Искърското дефиле отдавна е притегателно място за риболовците. В последните години обаче реката видимо се възражда, след като пречиствателната станция на изхода на столицата работи на пълни обороти.

Кефалите се търсят най-много в този участък. А рибите наистина са впечатляващи и могат да достигнат тегло до цели 2 килограма. Този вид се храни целогодишно. Дори и най-големите студове не го смущават. А щом усети първото пролетно затопляне, направо полудява.

Реклама

Краят на февруари и началото на март е идеалното време за риболов на кефал на естествена стръв. Рибата е популярна още под наименованието клен. Тя е абсолютно всеядна и може да се улови буквално на всичко. И все пак през студените месеци предпочита мръвката. Затова белите или жълъдовите червеи се оказват най-неустоимото лакомство за нея. 

Съветваме ви да опитате на големия вир под въжения мост, който свързва град Своге с футболния стадион. Всекидневно там могат да се видят ентусиасти с въдица в ръце. Замята се с монгаж на плувка, която се пуска да изтича по течението. Подхранването с червеи носи допълнителни предимства. В облачни дни резултатите определено са по-силни.

Други опитват късмета си на спининг. Това е метод на риболов с изкуствени примамки - блесни воблери или силикони. Често най-едрите екземпляри се хващат именно по този начин. През зимата рибата се групира основно в населените места, но напролет, подгонена от размножителния инстинкт, се пръска по цялото поречие.

Иначе още по-надолу по Искърското дефиле започват да властват и белите мрени. Те са считани за едни от най-силните речни риби. Освен на плувка успешно се хващат и с фидер. В районите на построените по реката ВЕЦ-ове постепенно започва да се раздвижва и каракудата. Тя предпочита съвсем бавно течение, като може да закачите на кукичката торен червей.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Пъстървите започнаха ударно
Пъстървите започнаха ударно

Пъстървите започнаха ударно

Рядка риба изплува от "Доспат"

Рядка риба изплува от "Доспат"

Бели риби мамят на яз. "Копринка"

Бели риби мамят на яз. "Копринка"

Реклама
Реклама
Реклама