Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13847876 www.bgdnes.bg

Ловят гигантски щуки - чудовища

Никой не може да каже със сигурност колко кг тежи най-голямата щука, улавяна някога. Съществуват десетки недоказани случаи и още повече легенди за митични водни чудовища.

Неотдавна италианският майстор в риболова Маурицио Росини се похвали с гигантски хищници от местни езера на Апенините. Най-голямата щука, която той показва, е ударила кантара на 24 кг.

Реклама

Официално документираният световен рекорд на IGFA е 24,9 кг. Тази щука е уловена от Лотар Луис в германското езеро Грифирн през октомври 1986 г. Няколко други по-големи риби също оспорваха рекорда през последните години, но не бяха признати от специалистите, тъй като не покрили нужните доказателствени критерии.

Още през 1660 г. за рекорд претендира френският изследовател Пиере Еспириту Радисон. Неговата щука била 2 метра дълга и тежала 75 кг. През 1957 г. в щата Ню Йорк, САЩ, в р. Сейнт Лорънс е уловена щука от подвида маскинонг с тегло 32 кг.

В бившия СССР пък е документиран улов на 34-килограмова щука от 1934 г. Запазени са черно-бели фотографии на исполинския рибок, хванат от езерото Илмен.

В Германия пазят

гигантски скелет

Според най-шокиращата легенда за риболова на щуки истинско лохнеско чудовище е уловено с мрежа през 1497 г. Рибата била на цели 270 години, както се виждало от пръстена, който бил поставен на плавника й с указ на император Фридрих II. Гигантът бил дълъг цели 5,7 м и тежал 140 кг. Според митовете рибата била изцяло бяла, тъй като от старост в люспите й не бил останал никакъв пигмент. Скелетът на въпросния звяр се пази и до днес в музея в германския град Манхайм. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Как да уловим есетра

Как да уловим есетра

Своге е тайното място за кефали

Своге е тайното място за кефали

Последен шанс за щука
Последен шанс за щука

Последен шанс за щука

Пъстървите започнаха ударно
Пъстървите започнаха ударно

Пъстървите започнаха ударно

Реклама
Реклама
Реклама