Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14094252 www.bgdnes.bg

500 лв. за разходка с лодка на Комо

Красивото езеро зарежда с енергия 

Невероятни имения, тропически градини, вкусна храна и вино омагьосват 

Пленяваща и спираща дъха е красотата на езерото Лаго ди Комо - третото най-голямо в Италия с над 400 метра дълбочина, което го прави и едно от най-дълбоките езера в цяла Европа. Водоемът е разположен в северната част на Италия, на границата с Швейцария и в южното подножие на Алпите. От птиче око формата му наподобява обърната обратно буква "У". Това е едно от местата, които задължително трябва да посетите, защото тук природата е била изключително щедра, а и хората през вековете са оставили след себе си изключителни шедьоври на изкуството и архитектурата.

До град Комо, на който е кръстено езерото, се стига с влак от гарата в Милано - Cadorna FN. Разликата между билет първа и втора класа не е никак голяма нито в цената, нито в това, което ще получите, ако решите да се "поглезите". Билетите за първа класа струват 15 лв., а за втора - 10. Влаковете до Комо се движат в интервал през 30 минути, те са изключително комфортни и удобни, пътуването продължава около 1 час и е много романтично, тъй като се минава през невероятно красиви и живописни пейзажи от северната част на Италия.

Реклама

Лаго ди Комо е не просто много голямо, красиво, чисто, но и зареждащо с енергия. На места се виждат лебеди, които плуват заедно с малките си в кристално прозрачните води. Езерото е прочуто със своите атрактивни вили, някои от времето на римската империя, от началото на новото хилядолетие, но запазили и до днес цялото си великолепие. Тук могат да бъдат видени луксозни просторни имения, сред които на Версаче, лятната резиденция на Джони Деп, на Джордж Клуни и съпругата му Амал и други известни личности. Повечето от къщите имат внушителни градини, облагодетелствани от мекия климат, в които растат много пищни тропически растения.

Във Вила Карлота например, която е построена за миланския търговец Джорджо Клеричи през 1690 г. и заема площ от повече от 70 000 кв. м, през 1818 година е гостувал Стендал, което е описано в романа „Пармският манастир“. Едно от най-красивите имения - Вила Балбианело, е построена през 1787 на мястото на францискански манастир, тук са снимани сцени от "Междузвездни войни" - най-популярната фантастична сага за всички времена.

Сред атракциите, които се предлагат на място, са луксозни моторни лодки, с които можете да направите кратка обиколка на езерото срещу 500 лв. за 1 час (или 900 лв. за 2 часа), но когато попитахме на място, се оказа, че лодките са заети за целия ден и трябва да се резервират предварително, по възможност поне няколко седмици по-рано. Има и корабче тип ферибот, което за 20 лв. ще ви разведе за няколко часа до някои от най-живописните пейзажи наоколо.

На пристанището срещу символична сума се предлагат и други интересни екскурзии, има и лифт, който отвежда до върха на близкото възвишение, но опашката от желаещи да се повозят е толкова голяма, че понякога отказва и най-упоритите туристи. Край бреговете на Комо има и голямо виенско колело, но трябва да се окажете на правилната страна на езерото, за да се повозите на него. Навсякъде има десетки кафенета и ресторантчета, които предлагат уникално вкусна храна и страхотно вино само на метри от изумрудените води на езерото. Лично аз там хапнах най-вкусните миди, които някога съм опитвала, срещу сумата от 35 лв. Там за първи път опитах и пица с орехи, което се оказа неустоима вкусова комбинация.

Разходихме се и сред невероятно китния и романтичен град Комо, където на всеки ъгъл има уютни кафенета, предлагащи вкусни сладкиши и студени напитки с много лед за охлаждане в жегите. Като добавим и красивите катедрали, малките бутикови магазинчета и тесните типично италиански улички, несъмнено Комо е място, което не трябва да пропускате да посетите.

Повече за Комо четете в instagram: ivanova.emy

Паметник на жертвите от COVID-19

Разхождайки се по крайбрежната алея на живописното езеро, можете да видите единствения в света паметник, посветен на жертвите от COVID-19 и на героите, допринесли за борбата с пандемията. Град Комо беше районът, най-силно засегнат от заразата.

Четете още

Станислав Иванов води новата на езерото Комо

Станислав Иванов води новата на езерото Комо

Мика Стоичкова на почивка на езерото Комо в Италия

Мика Стоичкова на почивка на езерото Комо в Италия

Реклама
Реклама
Реклама