Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14237872 www.bgdnes.bg

По Великден скачаме на пъстърва

Свободни за риболов до края на април остават и водоемите над 500 м надморска височина

Великденските празници тази година съвпадат с влизането на пролетната забрана за риболов у нас. От днес, 15 април, до 31 май включително няма да може да се замятат въдици в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 метра надморска височина. Ограничението е заради размножителния период на повечето видове риби.

Реклама

Това означава, че по великденските празници възможностите за практикуване на това любимо за мнозина хоби се ограничават значително. И все пак варианти има!

Мнозина насочват вниманието си към пъстървите. Тези риби са разрешени за улов през почивните дни и по това време от годината. Ловят се в горните течения на реките, планинските притоци и някои височинни езера. Немалка част от реките са в режим "хвани и пусни". Излетът на такива места е с цел тръпката от самото улавяне на рибата и подаряването на живота й. Най-масово се практикува риболовът с изкуствени примамки - воблери, блесни и силикони. 

Както всяка година, така и сега в заповедта на земеделския министър фигурира списък с водоеми, които са оставени разрешени за любителите риболовци в периода на забраната. Софиянци са разочаровани, че този сезон сред изброените не попада яз. "Панчарево". Любимото за отдих и туризъм на столичани езеро сега се забранява, заради мащабното зарибяване през миналата година с цел да опази популацията. За сметка на това традиционно свободни остават баластриерите, както и някои язовири като "Мърчаево", "Мрамор", "Жеков вир" и "Бакър дере". Части от река Дунав в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Русе и Силистра също ще бъдат свободни.

Разрешени за риболов до края на април остават и по-височинните водоеми, разположени над 500 м. В тях може да се улови и задържи всякакъв вид риба, без хищните щука и бяла риба, които в момента все още са в ограничителен период. В тази графа като разрешени попадат някои големи язовири като "Искър", "Доспат", "Батак", "Въча". На тях вече започват да се раздвижват типично топлолюбиви риби като шаран, каракуда и платика. 

Не на последно място, като опция за риболов са и арендованите водоеми в страната, на които се замятат въдици срещу определена такса. Те са отличен вариант за по-кратък риболов в рамките на няколко часа и по-сигурен улов. През април температурата на водата все още не е прекалено висока, за да се ловят студенолюбиви риби като пъстърви и сивени. В същото време вече са се раздвижили и останалите видове, така че шансовете за пълен живарник са големи.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

България трета в света по улов на пъстърва

България трета в света по улов на пъстърва

Река Искър под Панчарево става рай за пъстървите

Река Искър под Панчарево става рай за пъстървите

6584 пъстърви на куката

6584 пъстърви на куката

Пъстървите започнаха ударно
Пъстървите започнаха ударно

Пъстървите започнаха ударно

Реклама
Реклама
Реклама