Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14299955 www.bgdnes.bg

Пълним живарника с платики от яз. "Сопот"

Водоемът с изглед към Троянския Балкан е разрешен по време на общата забрана

Платики на поразия кълват на въдиците, заметнати в живописния язовир "Сопот". Това потвърдиха пред "България Днес" любители рибари. Водоемът е сред разрешените по време на всеобщата пролетна забрана заради размножителния период на рибата.

Реклама

Язовир "Сопот" се намира в Ловешка област в близост до пътя Е772. Разположен е в красива полупланинска местност с изглед към Троянския Балкан. Водната му площ е близо 6000 декара. Според наредбата по това време от годината се позволява любителският риболов навсякъде с изключение на зоните за естествено размножаване на риба. Това е експлоатационна зона, която се разполага на 300 метра от язовирната стена, перпендикулярно на оста й навътре в акваторията. Също така и източната зона, намираща се западно от устието на река Толя и дигата от рибарниците, перпендикулярно на оста й, навътре в акваторията до "Райския залив - Пъшов ръд", местност Боровете. 

Най-посещаваните и удачни позиции за риболов са тези в близост до гребната база. Брегът е полегат, а дълбочините не са големи. Точно там рибите също излизат, за да си хвърлят хайвера. Основнитe видове, които можете да ловите там, са платика и каракуда. Размерите им са много добри, като някои екземпляри достигат дори и до килограм.

Най-удачно е да практикуваме риболов на фидер или на тежко. По дъното няма много закачки, което ни позволява да замятаме и вадим линията без проблем. Хранилката в монтажа ни е задължителна, тъй като именно захранката събира едрите екземпляри. Добре е тя да бъде с по-светъл цвят и в нея да прибавим сладка царевица. 

Можем да експериментираме със стръвта. В някои дни най-добри резултати дава торният червей, а в други - белият. На царевица пък кълве по-рядко, но по-едри парчета. Не са изключени и удари на шарани, които обичат да излизат в плитчините по това време от годината. Недейте да ползвате прекалено дебели влакна, тъй като рибата е плашлива и това може да ви изиграе лоша шега.

Любителите на спининговия риболов също няма да скучаят. Язовир "Сопот" държи огромни костури, които налитат на изкуствените примамки. За тях трябва да потърсим по-стръмните и скалисти брегове. Опитайте с тежки силиконови примамки или кастмастери, тъй като костурите се придържат към дъното. Припомняме, че в момента не е позволено да се задържат екземпляри от хищните видове щука и бяла риба. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Диджей Теди Джорджо разбива шараните. Издаде тайната стръв! (Видео)

Диджей Теди Джорджо разбива шараните. Издаде тайната стръв! (Видео)

Вижте къде може да ловите риба и през нощта! (Пълен списък на водоемите)

Вижте къде може да ловите риба и през нощта! (Пълен списък на водоемите)

Реклама
Реклама
Реклама