Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14440796 www.bgdnes.bg

1 тон ПЪСТЪРВА в реката! Започна световното по риболов на Въча

Участници от 17 държави кръстосват въдици този уикенд

Голямо риболовно събитие се провежда тази събота и неделя на река Въча край град Девин. Започна 20-ото световно първенство по улов на хищни риби от брега. За целта във водите бяха пуснати 1 тон балкански пъстърви, обявиха от Българската федерация по риболовни спортове. Сред останалите организатори са Съюзът на ловците и риболовците, както и община Девин.

Националните отбори на цели 17 държави са пристигнали у нас за мащабния форум. Шампионатът бе открит с бляскава церемония този четвъртък, след което последваха тренировки и подготовка за същинската надпревара. За световния шампионат е определено трасе от река Въча преди вливането в едноименния язовир, в околностите на село Михалково.

Реклама

Националният отбор на България беше сформиран след квалификации между най-елитните ни състезатели. В състава са капитанът на нашите и пети в световната ранглиста Георги Гетов от КСР "Михалково", Тодор Костадинов от старозагорския "Фиш24", Люси Дремалов и Петър Лаков от столичния "Фишинг Зоун" и Стефан Йорданов от "МФ Такъл" (Пловдив). Треньорският екип включва асовете на родопската риболовна школа Любомир Бояджиев и Евгений Бон, както и младият специалист Боян Ярков. 

Състезанията в тази дисциплина са много зрелищни, тъй като риболовците се движат непрекъснато по реката в опитите си да издебнат и уловят хитрите пъстърви. Самите риби са много борбени и често успяват да се откачат, тъй като куките са без контри. По регламент се лови само с изкуствени примамки, а хванатите риби се пускат веднага обратно във водата, след като са преброени и отчетени от реферите.

Припомняме, че Девин вече бе домакин на същия шампионат през 2021 г., когато бяха счупени куп рекорди. Състезателите тогава уловиха общо 5984 пъстърви, а чехът Михал Чепелак направи смайващо постижение - 57 хванати риби само в рамките на един рунд от 45 минути.

Сега сред фаворитите за място в тройката са световните шампиони от Италия, както и Украйна, Чехия, Словакия и Полша. Целта пред българския тим също е за медали, като преди 2 години нашите станаха трети.

"За нас е огромна чест, че за пореден път сме домакини на световния шампионат на спинингистите. Имаме опит в организирането на подобен тип първенства и съм убеден, че ще се справим и този път както трябва. Пожелавам успех на отбора на България", заяви президентът на БФРС Георги Михайлов. Специално за шампионата у нас пристига президентът на Световната федерация по спортен риболов проф. Уго Клаудио Матеоли.

Четете още

По Великден скачаме на пъстърва

По Великден скачаме на пъстърва

Река Искър под Панчарево става рай за пъстървите

Река Искър под Панчарево става рай за пъстървите

Реклама
Реклама
Реклама