Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14458396 www.bgdnes.bg

ГРАНДИОЗНО! България е световен шампион в риболова

Невиждан триумф записа България в риболовните спортове. Нашите станаха световни шампиони в една от най-популярните дисциплини - улов на хищни риби от брега. Мондиалът, който бе 20-ти в историята, се проведе на наша територия, а трасето бе по река Въча край град Девин. 

Нашите майстори на спининг риболова този път не оставиха никакви шансове на конкуренцията и обраха отличията. Те уловиха общо 368 пъстърви за двата състезателни дни. Освен престижната отборна титла, Тодор Костадинов стана световен индивидуален шампион, а сребърното отличие е за друг български представител - Люси Дремалов. 

Реклама

В световното първенство отбори излъчиха 17 държави. Ловяха се балкански пъстърви, като предварително реката бе зарибена с 1 тон риба. Класирането се изчислява на базата на наказателни точки, които се формират спрямо подреждането на всеки един състезател в секторите в двата манша. Така съставът със сумарно най-малко наказателни точки е първенец. България е на върха с 19, а в крайното класиране среброто остана за отбора на Чехия (28 н.т.), а на почетната стълбичка се качи и считаният предварително за фаворит тим на Италия (35 н.т.). Шестицата се допълни от тимовете на Полша, Украйна и Словакия.

Никога досега България не бе печелила златни медали на световно първенство в различните дисциплини в риболова. През 2021 година, когато отново бяхме домакини на улова на пъстърва, завоювахме бронзови медали. 

Четете още

1 тон ПЪСТЪРВА в реката! Започна световното по риболов на Въча

1 тон ПЪСТЪРВА в реката! Започна световното по риболов на Въча

Река Искър под Панчарево става рай за пъстървите

Река Искър под Панчарево става рай за пъстървите

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама