Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14623615 www.bgdnes.bg

Успешен старт на новия сезон!

Сом тръгна по големите язовири, кефал и мряна дава по реките

Новият риболовен сезон стартира на 1 юни! Тогава приключи забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващите се видове във водоемите под 500 метра надморска височина. Още в първите дни хиляди рибари окупираха бреговете на реки и язовири. Първият излет се приема и като своеобразен празник за рибарите и е съпътстван от весела част освен самото ловене на риба.

Въпреки нестабилното време тази пролет риба на откриването се ловеше много добре на повечето места. Въдичарите успяха да осигурят по нещо за тигана. Най-атрактивни са информациите за уловени сомове в някои от големите ни язовири. Мустакатите хищници се намират в активен период и не подбират примамките. Налитат на всичко живо, стига да успеем да ги открием и да ги вдигнем от дъното.

Реклама

Особено добри са отзивите на откриването от яз. "Жребчево". От години този водоем е известен със своите хищни риби и това привлича множество любители на риболова на изкуствени примамки от лодка. Така нареченият тролинг набира все повече популярност у нас. И явно има защо. В първите два дни на юни на "Жребчево" освен традиционните бели риби са уловени и сомове.

Изваждането на такава риба представлява истинско предизвикателство за всеки, заметнал въдицата. Трябва да се отбележи, че сомовете изискват доста търсене и обикаляне. По принцип тази риба се храни най-усилено през тъмната част от денонощието. Добри резултати на язовир "Жребчево" се постигат и от брега. На въдиците, заметнати от ръка, обикновено се разчита за щука. Тази риба се придържа в близост до крайбрежната растителност и плитчините в търсене на малки рибки, жаби, водни плъхове и друга плячка. За щука може да се направи такъм както на дъно, така и на тапа. Добри позиции са малките врязани в бреговете заливчета или край падналите във водата дървета и храсти. На плувка кълве и мирна риба. Нужно е солидно захранване през целия ден, за да поддържате хранителното петно. Най-често се хващат каракуди, кефали и уклеи, но не е изключено да се завърти и някой шаран.

Митичните сомове са цел №1 за въдичарите и на яз. "Ивайловград". Язовирът събира все повече привърженици с райската си природа и разнообразната водна фауна. Майсторите в тролинга разкриват, че хищниците сега са излезли основно в по-широката и плитка част от водоема. Ако водата е по-мътна след дъждовете, другият вид хищник - бялата риба, се вдига в близост до повърхността. Въдичарите разкриват, че хищниците се ловят на дълбочина до 2-3 метра, затова е добре да се подберат по-плиткогазещи воблери. Масово се хващат бели риби до 3 килограма.

Тези дни добра слука е споходила рибари, заметнали дънни въдици в района на село Бориславци. Освен шаран те наловили и стабилно количество добри каракуди, споделиха очевидци пред "България Днес". 

По реките също е интересно. Най-активни сега са кефалът и мряната. Те могат да се хващат на плувка след подхранване с бели червеи. Майстори съветват да опитате за распер по Янтра. По река Струма вече са уловени и първите скобари след забраната, а по Марица властва морунашът. Най-едрите речни парчета плуват в Дунав. Там шансът за улов на голяма бяла мряна, шаран, бял амур и сом не са никак малки. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Вижте какви риби подпука музикантът Дани Милев в Гърция

Вижте какви риби подпука музикантът Дани Милев в Гърция

Щука властва по река Марица

Щука властва по река Марица

Реклама
Реклама
Реклама