Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14652996 www.bgdnes.bg

Измъкват НАЙ-ГОЛЕМИЯ сом на планетата

Италианец преборва 285-сантиметровия звяр от река По

Не просто риба, а истински воден звяр! Това вижда италианецът Алесандро Бианкарди, когато успява да издърпа на брега сом с дължина 285 сантиметра и глава многократно по-голяма от своята. Чудовището е уловено на популярната река По. Със своите 652 километра тя е най-голямата река в Италия. Рибокът се оказва най-големият сом на планетата и се превръща в абсолютен световен рекорд.

"Искам да опиша с треперещ глас и очи, пълни с радост, какво се случи преди няколко дни след 23 години интензивен риболов на сом", започва разказа си Алесандро. 

Реклама

"Всичко започна като обикновен ден за риболов, отидох на голямата река По. Преди да тръгна, проверих възлите, куките, всяка връзка, защото съм изключително педантичен. Винаги трябва да съм 100% сигурен, че всичко е на мястото си, когато риба мечта реши да захапе примамката ми. Бях сам на лодката си, нивото на водата започваше да пада след голямо наводнение. Реших да отида на спининг риболов и започнах да замятам примамката в мътната вода", обяснява майсторът. Той не крие и успешната примамка, която е CannibalShad размер 12/0 с джиг глава 40 грама. 

"След няколко хвърляния силен удар ме изненада. Рибата остана неподвижна за няколко секунди, преди да започне тежка битка между силни течения и множество потопени препятствия. Успях спокойно да се преборя с това, което ми изглеждаше като праисторическа риба. Следвах го в продължение на 40 безкрайни минути, когато за пръв път се появи до повърхността на водата. Наистина осъзнах, че съм закачил чудовище. Адреналинът ми скочи до небето, а страхът да го изгубя почти ме накара да се паникьосам. Бях изправен пред най-големия сом, който някога съм виждал", развълнуван е Бианкарди. В крайна сметка той успява да изтегли исполина на брега, завързва го във водата и го оставя да се възстанови след битката. 

"Бях сигурен, че рибата, която хванах, е специална, но никога не съм си представял какво ще се случи след това. Пред невероятните погледи сантиметърът спря на 285 см. Това беше новият световен рекорд на сом! Бях много любопитен да разбера теглото му, но се страхувах, че ще измъча твърде много този рядък екземпляр. Затова реших да го освободя благополучно, с надеждата, че може да даде на друг рибар същата радост, която дари на мен", завършва с уникалния си разказ Алесандро.

Четете още

Дунав завря от скумрия, но сезонът свърши

Дунав завря от скумрия, но сезонът свърши

Измъкнаха риба от времето на динозаврите

Измъкнаха риба от времето на динозаврите

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

2-метров сом извадиха от Дунав

2-метров сом извадиха от Дунав

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама