Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14674198 www.bgdnes.bg

Ставрос - евтина опция за незабравима ваканция

Необитаемият остров Кавканас е с кадифен плаж 

Чадърите и шезлонгите са напълно безплатни 

Магията на Гърция е в красотата, която виждат очите ви всеки път, в който погледнат към необятното, омагьосващо с неповторимия си син цвят море, безкрайните златни плажни ивици и бохо крайбрежните заведения.

Всеки от нас е чувал за Халкидики, Тасос и Кавала, но днес ще ви разкажа за едно по-малко известно курортче, което по нищо не им отстъпва. Разположено само на 3 часа и половина с кола от центъра на София, Ставрос е суперудобна опция както за кратко, така и за по-дълго отскачане за плаж и летни емоции в южната ни съседка. Единственият официален документ, който ви е нужен, за да преминете границата, е лична карта. От границата до Ставрос се стига за около 1 ч. и половина, а пътят до там е сравнително спокоен и ненатоварен, дори в разгара на летния сезон. Това е едно от основните предимства на по-малко познатите дестинации.

Реклама

За моята почивка реших да запазя просторен мезонет на 250 метра от плажа - идеален за родители с едно или две деца. Моят престой се състоя в рамките на 4 дни, като за трима човека заплатих едва 510 лв., или по 170 лв. на вечер, което е суперцена за най-натоварения период от годината в Северна Гърция. Нямаше включена закуска, но това не беше фатално - в близост открих няколко прекрасни пекарни за вкусен старт на деня. Изключително приятно съм впечатлена от дизайна и нивото на чистота в апартамента. Единственият минус, който мога да изтъкна, е, че се намира на оживен булевард в центъра на града и може се каже, че е една идея по-шумно заради минаващите коли. Въпреки че бяхме само за 4 дни в Ставрос, успях да посетя четирите най-красиви плажа в местността. Най-близкият плаж до нашия хотел беше Mieles beach. Там морето беше много плитко, а водата кристално чиста и много топла. Плажът е с леко камениста настилка, но ако си сложите аква обувки, няма да имате никакъв проблем. Шезлонгите и чадърите на плажа са абсолютно безплатни и няма задължителна консумация от заведението, за да ги ползвате, но все пак ви съветвам да си поръчате поне едно фрапе. Правят го страхотно! На следващия ден посетих един от най-популярните плажове за местността Olympiada. Той се намира между Ставрос и Халкидики и е най-дълбоководният от всички в района. Шезлонгите и чадърите отново са безплатни. Плажната ивица е дълга и пясъчна, а най-хубавото е, че не е пренаселено и има пространство за всички. Има множество водни спортове и развлечения и зашеметяваща гледка към необитаемия остров Кавканас. Suntan Beach беше най-плиткият плаж, на който попаднахме. Той е изключително подходящ за малки деца заради своя кадифен пясък и чиста прозрачна вода, като шезлонгите и чадърите отново са безплатни.

Четвъртият плаж, който посетихме, беше на необитаемия остров Кавканас. Изключително красив девствен остров, разположен срещу континенталната част на Гърция, с най-тюркоазената вода и най-кадифеният пясък в района! Там няма нито шезлонги, нито чадъри, но атмосферата е невероятна. Това райско кътче е разположено на около 40 минути с лодка от Ставрос. Ако искате да прекарате незабравим ден на необитаемия остров, можете бързо и лесно да стигнете до него, като си наемете моторна лодка и се придвижите самостоятелно, което ще ви излезе 50 лв. на час. Ако досега не сте карали такава, не се притеснявайте, на място ще ви обучат и ще си изтеглите капитанско приложение на телефона, което да ви напътства. Хубаво е резервацията на лодката да се направи поне два дена по-рано, защото търсенето е голямо, а бройките са ограничени. Ако се спрете на този вариант, имайте предвид, че трябва да си носите плажен чадър, напитки и нещо за хапване, тъй като на острова няма откъде да си ги набавите. Ако не ви се рискува, както на мен, може да отидете и с организиран превоз. Малко рибарско корабче с капацитет до 15 човека тръгва всяка сутрин в 9:00 ч. от пристанището в Ставрос и около 10:00 ч. пристига на красивия остров Кавканас. Екипажът предоставя чадъри, столчета и разни принадлежности за забавления на плажа като надуваеми топки и пояси. Престоят на острова е около 5 часа и има включен обяд, който се приготвя на място. Менюто е съставено от прясно уловена риба и миди, салата от домати и краставици и всичко е супервкусно! Цената на цялата екскурзия с включен обяд е 50 лв. на човек и, повярвайте ми, ще останете очаровани.

Повече за Ставрос четете в  инстаграм ivanova.emy

Какво да сложим в куфара?

Ако пътувате в Гърция, без значение докъде точно, е изключително важно да имате в багажа си аква обувки и да не влизате в морето без тях! На много места се срещат морски таралежи с големи отровни бодли, които ще ви развалят почивката, ако имате нещастието да ги настъпите.

Препоръчвам ви да се снабдите със слънцезащитен лосион за лице и тяло с фактор не по-малък от 50-т, ако не искате да изгорите под жаркото слънце. Ако все пак слънцето надделее, в супермаркетите се продават подходящи успокояващи кожата мазила. Ако решите, че искате да плувате с шнорхел, съветвам ви да си купите и блуза за къпане. Материята е като на бански, но е със затворени рамене и дълъг ръкав. Уверявам ви, че ще ви бъде от голяма полза срещу изгаряне. Задължително си вземете и крем срещу комари, защото кръвожадните насекоми са неизбежна част от местната фауна.

Какво да опитаме в Гърция?

Реклама

1. Гръцка салата Тя е задължителна за местните при почти всяко хранене. Върви както като предястие, така и като гарнитура към основното. Прави се от домати, маслини, краставици и голямо парче сирене фета.

2. Тиквички по гръцки с дзадзики Обожавам комбинацията на хрупкавите тиквички с уникалния вкус на дзадзикито, което наподобява много познатата у нас салата "Снежанка", но е една идея по-кисело заради добавения лимон към съставките.

3. Калмари

Личният ми фаворит в гръцката кухня - хрупкави, вкусни, залети с прясно изцеден сок от лимон. Би било голям пропуск да отидете в Гърция и да не си поръчате поне една порция калмари.

4. Печен октопод

Южната ни съседка е известна със средиземноморските си деликатеси, към които спада и октоподът. Честно казано, където и да съм била в Гърция, винаги си поръчвам печен октопод, но именно Ставрос е мястото, където го приготвят най-добре, по мое мнение.

5. Сувлаки

Това са шишчета от мариновано свинско или пилешко месо и изпечени на скара. Не знам как мариноват месото, че винаги да им се получава толкова вкусно.

Реклама
Реклама
Реклама