Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14718540 www.bgdnes.bg

Болестите удрят заради липса на витамини

Недостиг на витамин В2 може да е причина за лош дъх, световъртеж, шум в ушите и проблеми с очите 

Грубите и напукани пети жадуват за повече витамини А и С - подз.2

Какви са симптомите за липса на някои от витамините?

1. Неприятната миризма от устата може да говори за недостиг на витамин В2 (ниацид). Той се съдържа в най-големи количества в месото на домашните птици, телешкото месо, черния дроб, морската риба, пшеничните кълнове.

Реклама

2. Някои хора имат хематоми, които дълго време не избледняват, а са получени при най-слабия удар. В повечето случаи това е признак, че организмът изпитва недостиг на витамин С (аскорбинова киселина) и Р (рутин). Направете анализ на храненето си. Консумирате ли достатъчно цитрусови плодове, зеле, домати, зелен пипер? Ако не, побързайте да ги включите в менюто си. Освен това след хранене хапвате поне по едно парченце портокал, мандарина или лимон. Сутрин и вечер приемайте витамин С и рутин.

3. Оплакванията от световъртеж и шум в ушите може да се дължат на недостиг на витамин В2 и Е (токоферол), а също и на манган и калий. При такива симптоми много полезни са орехите, листните зеленчуци, цвеклото, зеленият грах, яйчният жълтък, цитрусовите плодове, бананите, слънчогледовите семки. Можете да приемате витамините В и Е.

4. Много проблеми с очите, като чести възпаления, почервеняване, усещане за парене, неспособност за бързо адаптиране в тъмното, поява на ечемици, са свързани с дефицит на витамин А и В2 (рибофлавин). Той може да се попълни с включване в менюто на повече риба, черен дроб, яйчен жълтък, масло, зелени листни и жълти зеленчуци, мляко, кашкавал, дрожди. Освен това приемайте витамин А, С и В-комплекс.

5. Ако върху стъпалата ви постоянно се образуват уплътнения, а петите, колкото да се грижите за тях, са груби и напукани, това е сигнал, че организмът ви има недостиг на витамини. Включвайте в менюто си повече продукти, съдържащи витамините А и С: моркови, зелен лук, сладък пипер, листни салати, спанак, лапад, зеле, телешки черен дроб, мляко, масло, портокали и лимони.

6. Пърхотът се появява, ако на организма не му достигат витамини В12, В6, F и селен. Витамин В12 се съдържа в черния дроб, телешкото месо, свинското месо, млякото и млечните продукти, витамин F - в растителното масло, фъстъците, орехите и слънчогледовите семки, на селен са богати броколите, лукът, доматите, пшеничните кълнове и месото от риба тон.

Реклама

7. Тънката, чуплива, бързо побеляваща коса е признак за недостиг на витамини от група В-комплекс, витамин F и йод. За да върнете здравето и красотата на косата, трябва редовно да употребявате продукти, които съдържат тези витамини, а също и морски продукти, йодирана (а още по-добре морска) сол за осигуряване на йод на организма. Всеки ден преди ядене приемайте витамин F.

8. Окапването на косата е свързано с дефиците в храната на витамини от група B, а също и С и Н, инозит и фолиева киселина (В3). Пресните зелени зеленчуци, плодовете, сухите хранителни дрожди и черният дроб съдържат най-много фолиева киселина. А в орехите, телешкия черен дроб и бъбреците, небеленият ориз и бирената мая има биотин в големи количества. В черния дроб, зърната, цитрусовите плодове и бирената мая се съдържа малко известния инозит.

9. Високата възприемчивост към инфекциите показва, че организмът има нужда от витамин А и пантотенова киселина (витамин В5). Както вече отбелязахме, с витамин А са богати рибата, черният дроб, яйчният жълтък, маслото, зелените листни зеленчуци, жълто-оранжевите плодове (на първо място морковите).

С витамин В5 може да се снабдите от хранителната и бирената мая, от бобовите храни. По време на грипната епидемия например често боледуващите трябва допълнително да приемат витамин А през ден и витамин С всекидневно.

10. Недостигът на витамин В1 и В6 може да бъде виновен за мускулната слабост, болезнените усещания в краката, нощни схващания. Бирената мая, неочистеният ориз, свинското месо, свинският дроб, орехите, бобовите храни, картофите, зърната, морската риба ще ви помогнат да се справите с неприятните усещания.

Винаги съм подчертавал и настоявал, че най-добре е да си набавяте витамините от лечебните и природни източници.

Пиенето на синтетични витамини крие риск от преждевременна смърт, съобщиха британски учени, цитирани от в."Гардиън".

Изводът е въз основа на 67 отделни проучвания с над 230 000 участници. Приемането на хранителни добавки с витамините А и Е, както и бета-каротини са вредни за здравето. Самите учени останали изненадани от резултатите. Изследваните хора са напълно здрави. Оказало се, че при тях витамин А увеличава риска от преждевременна смърт с 16%, бета-каротините - със 7%, а витамин Е - с 4%. За витамин С и селена експертите твърдят, че не помагат, ако се пият на хапчета. Ползата от богатата на витамини и антиоксиданти храна е доказана, но препаратите с тях са безполезни или направо вредни.

Кръвотеченията от носа

имат своето обяснение

За да растат бързо, освен белтъчини на децата са им нужни цинк и два витамина - В2 и В3. Много цинк има в зеленчуците, в зърната, в пшеничните трици, в тиквените и слънчогледовите семки, а витамин В2 и фолиева киселина има в изобилие в млякото, черния дроб, бъбреците, яйцата, кашкавала, рибата, хранителните дрожди.

Честите кръвотечения от носа могат да бъдат предизвикани от недостиг на витамини С, К и Р в организма. Препоръчвам да включвате в менюто: цитрусови плодове, домати, зеле, зелен пипер, боровинки, кисело мляко, рибено масло, пресни люцернови листа, портокалови кори, лимони и портокали.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Повече риба и черен дроб при обриви по лицето 

Уважаеми проф. Мермерски, ще се радвам да публикувате информация за обриви по лицето и различни дерматити - на какво би могло да се дължат и как да им противодействаме. С почит: Петрана Цонова, Добрич

Обривите и червените петна по лицето са явни признаци на недостиг на витамин В и витамин А в организма. Опитайте се да промените начина си на хранене, като включите в менюто си повече и по-често риба, черен дроб, масло, зелени и жълти зеленчуци, сушени плодове (особено стафиди), бирена мая.

Различните дерматити често се развиват на фона на дефицит на витамините В2, В3, В6 и Н. Витамин В се съдържа в млякото, черния дроб, бъбреците, кашкавала, рибата, яйцата, маята, бобовите храни, зърната, месото, рибата, хранителните дрожди. Н - в бирената мая, орехите, черния дроб, бъбреците, неочистения ориз.

Витамин Е забавя процеса на стареене, нормализира налягането, предпазва от катаракта.

Източници: растителни масла, яйчен жълтък, черен дроб, шипка, зелени листни зеленчуци.

Четете още

Кожата е най-тежкият орган в човешкото тяло

Кожата е най-тежкият орган в човешкото тяло

(ВИДЕО) Музикален талант! Проф. Мермерски пее "Адаптация" на Васил Найденов в подлеза

(ВИДЕО) Музикален талант! Проф. Мермерски пее "Адаптация" на Васил Найденов в подлеза

Реклама
Реклама
Реклама