Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14774918 www.bgdnes.bg

Лемури и жираф раздават целувки в Пафос

Рецептата за вечна красота се крие на островната държава

Синята лагуна пленява сърцата 

Пафос е крайбрежен град в югозападната част на о-в Кипър. Според гръцката митология това е родният град на богинята на любовта и красотата Афродита. До Пафос може да стигнете със самолет от летищата в София и Варна. Директен двупосочен полет от София до Пафос и обратно с нискотарифна авиокомпания ми излезе 100 лв., като летях само с ръчен багаж. Общата продължителност на полета е точно 2 ч., което го прави и много удобна опция за по-далечно пътуване.

Въпросът с настаняването разреших, като като направих резервация през Booking на апартамент, намиращ се в непосредствена близост до крайбрежната улица на Пафос. Макар и да се намирах на около 50 м от плажа, нямах директна гледка към морето, но пък самият апартамент беше широк, чист и много модерен. Черна точка за собственика е, че беше пропуснал да ни спомене, че в съседната сградата се извършват упорити ремонтни дейности, но при положение че през по-голямата част от деня не бяхме в апартамента, това не успя да помрачи нашето спокойствие. Цената от 160 лв. на нощувка се оказа доста добра, като се има предвид, че посещението ми беше в разгара на сезона. Няма как да не ни допадне разположението на апартамента, в непосредствена близост до прекрасното море и най-оживената и китна улица в града. Само слизаш по няколко стълби и пред теб се открива незабравима гледка - микс от красив девствен плаж, традиционни заведения и павилиони за записвания за разнообразни екскурзии.

Реклама

В града има няколко варианта за придвижване - може да си наемете автомобил, но имайте предвид, че минималният срок за наем на кола е 5 дни, като няма вариант за договорка за по-кратък срок. Можете да наемете автомобил с кредитна или дебитна карта, но с втората опция трябва да направите не малък депозит, който ви трансферират обратно, когато им върнете возилото невредимо. Цените на автомобилите започват от 60 лв. на ден и растат според производителя и вида на модела. Ако сте настроени по-екстремно, може да вземете АТВ или бъги, но там наемите се остойностяват почасово. За АТВ цените започват от 100 лв. на час, а за бъги от 220 лв. на час. И за хората, които като мен не искат да се затормозяват по-време на почивката с размисли от типа "Къде да я паркирам сега тази кола?", има и градски транспорт, който е редовен и много добре устроен, а билетчето в посока струва 3 лв.

Опознавателна екскурзия

Още на втория ден след пристигането ни в Кипър решихме да се отправим на опознавателна екскурзия сред някои от най-популярните туристически обекти на острова. След проучване из местните агенции най-добро съотношение цена-качество открих в сайта topcyprustrips.com, откъдето за 80 лв. купих билет за целодневна екскурзия с включен транспорт чрез автобус и корабче. В 10:00 ч. комфортен автобус ме взе от спирка, разположена непосредствено пред апартамента ми. По време на пътуването екскурзоводката разказваше любопитни факти за историята на острова, успяхме да видим и уникалните бананови плантации в района. Първата ни спирка беше красив залив с изоставен кораб, корабокруширал някога в миналото, и множество подводни пещери. Гледката спира дъха. След около половин час разходка за снимки и видеа потеглихме към една от ключовите атракции в областта - баните на Афродита. Според легендата всеки ден Афродита е измивала лицето си във водите на водопада и благодарение на всевишните сили е изглеждала винаги млада и неописуемо красива. Разбира се, и аз измих лицето си в ледените води. След това се разходихме из националния парк и потеглихме за обяд. Още в автобуса ни раздадоха менюта и взеха поръчките ни, за да може, когато пристигнем в ресторанта, храната ни да бъде готова и поднесена топла в компанията на свежо местно вино и пресни плодове, набрани в района.

Последната спирка, и може би най-вълнуващата, беше на пристанището, откъдето ни взе луксозен триетажен кораб - бял с прозрачно дъно, с който се отправихме към най-впечатляващата забележителност в западната част на Кипър - синята лагуна. По време на плаването се пренаситих от запленяващи гледки, а за да се чувстваме максимално комфортно, капитанът почерпи всички с освежаващи напитки и плодове. Когато стигнахме до синята лагуна, водата рязко се промени и придоби божествено красиви тюркоазени нюанси. Лодката спря и всички скочихме в прозрачната вода, където отчетливо се виждаха рапанчетата по дъното. Наоколо плуваха пъстри рибки, което само по себе си говори за чистотата на водата. Времето, което прекарахме в лагуната, беше около 2 ч. и след това се запътихме обратно към пристанището, където ни очакваше автобусът, с който се прибрахме към Пафос.

Подкупен жираф идва за снимка

Ако отидете в Пафос, за нищо на света не пропускайте да посетите зоопарка. Интересното на това място освен огромно разнообразие от животни е, че имаше такива, при които срещу допълнително заплащане можеш да влезеш, за да ги нахраниш и да си направиш снимки.

Може да се придвижите самостоятелно до там, като входнит билет ще ви струва 32 лв., или да потърсите киоск, в който се продават организирани екскурзии, които включват транспорт до и от зоопарка и входни билети на цената от 42 лв. Аз избрах втората опция и не сгреших. Още щом влезете в зоопарка, ще ви посрещнат най-забавните му обитатели - лемурите. Срещу 10 лв. може да влезете при тях, като ще получите купичка с храна, с която да нахраните животинчетата. Има слон, при който също може да се влезе срещу 100 лв. Това, което най-много ме впечатли обаче, бе жирафът! Срещу 20 лв. можеше да се влезе при него, а той беше толкова подкупен, че идваше за снимки само ако му носиш пресни плодове за похапване.

Реклама
Реклама
Реклама