Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14913168 www.bgdnes.bg

Вижте каква пъстърва гигант уловиха на яз. "Доспат"

Хищникът изваден на тролинг с лодка, кантарът отчита 6,7 кг

Страхотен трофей бе измъкнат преди дни от водите на язовир "Доспат" в Родопите. Ентусиасти успяха да уловят дъгова пъстърва с внушителни размери. Рибата тежи цели 6,720 кг, отчита кантарът на място. Дължината й пък е 75 сантиметра. Пъстърви с такъв калибър са истинска рядкост, дори когато става дума за един от най-големите язовири, какъвто е "Доспат".

Щастието се усмихва на Николай и Екатерина от град Пазарджик. Те отседнали на почивка в Доспат, но решили да разнообразят ваканцията си с риболов на тролинг във водите на язовира. Този метод се извършва чрез бавно движеща се моторна лодка, зад която се "влачат" закачените на въдицата изкуствени примамки. Те имитират болна или ранена рибка, която е лесна плячка за хищници като пъстървите. След като успяват да преборят голямата риба, за Николай и Екатерина следват снимки с трофея. 

Реклама

В язовир "Доспат" има садкови стопанства и от там често някоя риба успява да избяга в свободни води чрез скъсани мрежи. Отделно се извършват и зарибявания. Теоретично дъговата пъстърва, наричана още американска, не може да се развъжда по естествен начин в нашите ширини. От известно време обаче има дискусии по този въпрос, особено що се касае до "Доспат". Вече има факти, които сочат, че вероятно този вид пъстърви са намерили начин да се приспособят и да дават потомство, тъй като се забелязва и прираст от по-дребни екземпляри.

Иначе другият доста разпространен хищник в язовира е костурът. Той се лови масово от брега. Най-добри резултати се постигат с малка жива рибка. Замята се на плувка или с леко дъно. Други предпочитат да го търсят със силиконови примамки на спининг, обхождайки по-дълбоките брегове. Активността на костура е най-силна сутрин преди слънцето да напече силно, както и след залез. 

Припомняме, че язовир "Доспат" попада в списъка с водоеми, на които е разрешен и нощният риболов. Въдици могат да се замятат в тъмната част от денонощието чак до 1 ноември.

Язовир "Доспат" е разположен на 1200 метра надморска височина в Западните Родопи. Единият му бряг е изцяло опасан от иглолистни гори, което гарантира прохлада през летните жеги. Поради тази причина множество биваци от палатки и каравани почиват там през юли и август. Присъстващи на водоема в момента разкриват пред "България Днес", че нивото на водата е необичайно високо за това време от годината. Върви "шарен" риболов, като в живарника попадат още каракуди, бабушки и уклеи. Хващат се и дребни шаранчета, които трябва да севръщат обратно.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Българи ЛУДВАТ по риболова в Анталия (СНИМКИ)

Българи ЛУДВАТ по риболова в Анталия (СНИМКИ)

Сомове НАПАДАТ река ЯНТРА

Сомове НАПАДАТ река ЯНТРА

Реклама
Реклама
Реклама