Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15016909 www.bgdnes.bg

Толстолобът обича жегата

Сладководните гиганти могат да достигнат до 50-60 кг в нашите язовири

Толстолобът със сигурност е най-голямата миролюбива сладководна риба в нашите водоеми. Може да достигне тегло от 50-60 килограма и някои го оприличават на делфин. По-големи стават единствено сомовете и моруните, но те са хищници. Именно заради огромните си размери този вид е мечтан улов за мнозина.

Толстолобът е внесен в нашата страна през 60-те години на миналия век от Азия. Тази риба е перфектен филтратор и се храни с планктонни организми от растителен и животински произход. Когато усети опасност, прави ефектни скокове над повърхността, с което също наподобява делфин. Обича сравнително топла вода с температура над 18 градуса. Съзрява на 5-7-годишна възраст и живее до около 20 години.

Реклама

В България и двата подвида - пъстър и бял толстолоб, се размножават само по изкуствен път. Доказателства за естественото му възпроизводство по нашите ширини има единствено в река Дунав, където в румънските плитчини водата се нагрява до необходимите градуси, за да се излюпи хайверът. 

Както белия амур, така и белият толстолоб зимува в дълбокото. През лятото най-ефективните захранки са натуралните: смес от кюспе, сухари, трици и коноп. Захранките с по-рязък аромат го прогонват. Идеалното време за риболов е тогава, когато толстолобите проявяват хранителна и двигателна активност. Това се случва по време на жегите в края на юли и през август. Най-важното е да се намери мястото, в което се държат пасажите с много на брой гладни толстолоби.

Растителноядните риби са достатъчно чувствителни към климатичните условия. Най-активни са, когато е топло и вали дъжд. Толстолобът е доста предпазлив и страхлив, а дъждът маскира добре човека на брега. Впрочем, толстолобът, за разлика от много други риби, различава цвета и ненавижда червеното и оранжевото. 

Риболовът на толстолоб на въдица е толкова невероятен, колкото и случаен, докато рибата филтрира планктона и засмуква и примамката. В последните години вече се предлагат специални монтажи за улова му. Те представляват тапа, а под нея хранилка със специална захранка, която прави "облак" във водата. Има и множество куки, като най-често на тях се закача стиропор. Щом исполинът засмуче някоя от куките, настава големият екшън.

Толстолоби плуват в доста язовири, но трябва да бъдат открити. Добър улов се прави на "Овчарица", "Ясна поляна", "Горни Дъбник", "Душанци", както и по река Дунав. Край София добра популация има във водоема над село Габра.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

В Камилски дол няма камили, но има сомове!

В Камилски дол няма камили, но има сомове!

Вижте каква пъстърва гигант уловиха на яз. "Доспат"

Вижте каква пъстърва гигант уловиха на яз. "Доспат"

Реклама
Реклама
Реклама