Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15358609 www.bgdnes.bg

Чудо! Това ли е най-големият омар в света?

Мистериозно огромен омар твърдят, че са уловили пуерторикански рибари. Снимката на ракообразното се превърна в истински хит в социалните мрежи. Според данните морският звяр тежи 150 кг, а дължината му без мустаците е 260 см.

Мнозина обаче поставиха под съмнение загадъчния улов. Рибари се усъмниха, че става въпрос за манипулация с фотошоп и кадърът не е истински. Американският океанограф Телдор Гаскел обаче вярва на улова.

Реклама

"Затоплянето на океана ускорява метаболизма на обитателите на долния слой поради експресията на гени, отговорни за гигантизма. Такъв омар е необичаен, но не е невероятен", обяснява Гаскел. 

Според научните сведения тялото на омара достига дължина до 80 см и тегло до 15 кг. Тези ракообразни нарастват през целия си живот, за разлика от другите животни. Това се дължи на постоянното производство на теломераза, която предпазва от загуба на ДНК информация. Поради тази причина омарите се считат от някои учени за теоретично безсмъртни, макар в един момент да не им достига метаболитна енергия за оформяне на нова черупка, след като старата е изхвърлена поради увеличен размер. Омарът е скъп кулинарен деликатес.

Четете още

Гъмзата хапва омар
Гъмзата хапва омар

Гъмзата хапва омар

Ловци на раци

Ловци на раци

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама