Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15594043 www.bgdnes.bg

Язовир "Батак" ЗАВРЯ от щуки, хищниците избиват шарани и каракуди

Популацията от хищни риби във водоема се увеличава стремглаво

Щуки на поразия се ловят от водите на язовир "Батак". Популацията на тази хищна риба се е увеличила многократно в последно време. Риболовците дори са притеснени, че щуката може да изяде потомството на мирни видове като шарана и каракудата.

Проверка на "България Днес" показа, че най-добрите позиции за улов на хищници е районът около стената на язовира. Местността е позната още като Дъното. Нивото по това време от годината е доста ниско. Въпреки това бреговете там са сравнително дълбоки. Крайбрежната подводна растителност дава отлични укрития за щуките, които дебнат своята плячка. 

Реклама

Местни капацитети от съседните градове Батак и Ракитово търсят щуката с изкуствени примамки. Добри резултати дава въртяща блесна със сребрист цвят, силиконовите примамки също са успешни. Трябва да се има предвид, че зъбите на тази риба са остри като бръснач и затова е необходимо да се ползва специален стоманен повод, за да се предотврати скъсване. Други залагат на жива рибка като стръв на куката. Добри резултати се постигат с каракудка, костурче или слънчева рибка. 

Заради големия прираст масово на въдицата се закачат маломерни екземпляри, които са под разрешения минимално допустим размер от 35 сантиметра. Такива щуки от "детската градина" трябва моментално да се връщат обратно във водоема независимо от тяхното състояние. Дори да са нагълтали куката навътре, просто срежете влакното. Стомашните сокове на рибата ще разградят останалото и има голям шанс тя да оцелее. В язовира има и щуки с трофейни размери до десетина килограма, но за тях се замята на тапа с по-едра примамка. Нужно е да се открие точното място, да се уцели подходящото време и най-важното - търпение.

Другият масов вид, който в момента излиза на "Батак", е костурът. Той също е хищен вид, може да достигне до 2-3 килограма, но най-често се ловят дребни екземпляри до 200-300 грама. Необходимо е само да се запасите с малки рибки за стръв. Замята се или на дъно, или на плувка. Ако времето е облачно и мрачно, то активността на рибата ще е доста по-висока.

В района при Дъното има добре развита леглова база, където да се пренощува. Същевременно мнозина избират да бивакуват на каравана или палатка, докато времето все още го позволява.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Дърпат яка ЩУКА край Огоста

Дърпат яка ЩУКА край Огоста

Щука властва по река Марица

Щука властва по река Марица

Реклама
Реклама
Реклама