Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15678710 www.bgdnes.bg

Искате да уловите трофеен БЯЛ АМУР? Идете на Дунав!

*Захранва се с царевица

*Тази тревопасна риба може да достигне тегло над 30 кг

Бели амури с чудовищни амури започнаха да вадят риболовците по река Дунав. В последните дни на септември речните гиганти са се активизирали и се хранят активно, установи проверка на "България Днес". Пред нашата медии въдичари споделиха част от майсторлъка за изваждане на трофейни екземпляри, които могат да достигнат до над 30 килограма тегло.

Най-важното условие за успех е по-продължителен престой край реката от поне 3-4 дни, а още по-добре седмица. После - избор на подходящ терен за риболов, със солидна дълбончина на достъпна за бреговите въдици дистанция, както и най-ванжното - методично захранване на мястото с царевица.

Реклама

Относно оборудването на "дънната артилерия" изискваннията са да се ползват здрави прътове с масивни макари и влакна от порядъка на 0,40-0,45 мм. Утежняването се състои от тежки плоски тенжести, куките са големи - №1-2 или още по-големи - №1/0-2/0. Нй-използваната стръв се оказва царевицата, най-често гарнирана с обемна топка сварен цанревичен качамак. Някои ползват зърна от готовите фирмени бурканчета, които се продават в риболовните магазини с обонзначен на етикета специфичен аромат. Други залагат на донмашното производство - леко запарват стара царевица и се задоволяват с натуралния й аромат, трети пък ползват такава в млечна зрелост.

Интересът към белия амур не е случаен. Тази риба е силна и величествена във вътрешните водоеми, а какнво ли остава за Дунав, където течението сякаш й дава криле при съпротивата. Битката с гигант бял амур се превръща в едно незабравинмо преживяване, особено ако завърши с успех. Минимално допустимият размер за улов е 40 см.

Белият амур е пренесен у нас от руските реки Амур и Усури. Поради изключително ценните си стопански качества и най-вече бързия растеж рибата е изкуствено разселена. По нашите ширини не може да се размножава по естествен начин, освен в река Дунав. Причината е, че това е доста топлолюбива риба. Обича бавни течения и температура на водата 26-29 градуса по Целзий. Малките на амура се хранят със зоопланктон. След това рибата започва да се храни основно с водни и сухоземни растения. Изявен вегетарианец е, но понякога си позволява да разнообрази менюто с безгръбначни, ларви и дребни ракообразни. Бели амури се използват за биологична борба с обрастването на заблатени язовири и езера.

Печете във фурна или на дървени въглища

Месото на белия амур е бяло, не е прекалено мазно и има добри вкусови качества. Приготвя се по всякакви начини - пържено, печено или задушено. Хубаво е когато се пече, да се намаже с малко мазнина.

Ето и една рецепта за печен бял амур във фурна: Рибата се почиства от люспите и вътрешностите. Осолява се и се овкусява с черен пипер. Слага се в голяма тава, полива се отгоре със зехтин и бяло вино. Пече се в гореща фурна. Периодично се полива по време на печенето, което трае 40-50 минути. Амурът е готов, когато придобие отвсякъде златиста коричка. Може да гарнирате със задушени картофи.

Особено вкусни стават шайбите, изпечени на дървени въглища. Мариноват се предварително с лимон, мед, риган, черен пипер, сос табаско и соев сос. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Тази събота - последен шанс за пъстърви!

Тази събота - последен шанс за пъстърви!

Сом от каяк издърпаха на язовир "Искър"

Сом от каяк издърпаха на язовир "Искър"

Язовир "Батак" ЗАВРЯ от щуки, хищниците избиват шарани и каракуди

Язовир "Батак" ЗАВРЯ от щуки, хищниците избиват шарани и каракуди

21 кг РИБА ИСПОЛИН пребориха край Казичене

21 кг РИБА ИСПОЛИН пребориха край Казичене

Реклама
Реклама
Реклама