Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15749168 www.bgdnes.bg

Нещо се случи на Дружбенското езеро в столицата...

Ученици зарибиха с 300 кг бели амури, призовават въдичарите да ги пазят

300 килограма бели амури вече плуват свободно във водоем насред София. Става въпрос за Дружбенското езеро, което е любимо място за отдих, разходки и риболов за столичани.

Благородната акция се проведе тази седмица, а в нея се включиха деца от две близки училища и техните учители. На зарибяването присъстваха също много родители, риболовци и екоактивисти.

Реклама

Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците", съвместно със Столична община, район "Искър", извърши обещаното от по-рано зарибяване на езерото. Това е част от инициативите, посветени на 125-годишнината от основаването на Националната организация на ловците и риболовците. 

Със специален транспорт бяха доставени 300 кг двулетни бели амури, като екземплярите бяха с тегло между 300 и 500 грама. Пред "България Днес" беше обяснено, че рибите са излюпени и отрасли в рибно стопанство край Монтана и имат отлично качество. На зарибяването присъстваха и инспектори от ИАРА, каквито са законовите изисквания.

Всички ученици имаха възможност собственоръчно да пуснат по една риба в езерото. След това бусът бе приближен до водата и през специален гумен "ботуш" бе изсипано цялото количество бели амури.

"Да се надяваме, че рибите ще оцелеят, ще отраснат и ще спомогнат за баланс на екосистемата в езерото. То има нужда от прочистване, за което белите амури ще съдействат. Призовавам любителите риболовци да ги опазват. Нека дадем шанс на рибите да живеят", призова кметът на район "Искър" Ивайло Цеков, който също се включи в разселването. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Искате да уловите трофеен БЯЛ АМУР? Идете на Дунав!

Искате да уловите трофеен БЯЛ АМУР? Идете на Дунав!

21 кг РИБА ИСПОЛИН пребориха край Казичене

21 кг РИБА ИСПОЛИН пребориха край Казичене

Реклама
Реклама
Реклама