Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16271689 www.bgdnes.bg

Сомове гиганти в АТАКА!

Хищни риби по над 2 метра вадят от водите на яз. "Копринка" и река Струма

Огромните сомове се активизираха здраво в дните преди идването на първия сняг. Синоптиците предупреждават за зимна обстановка този уикенд, но това изобщо не смущава най-едрата хищна риба в нашите водоеми. Въпреки че сомът е топлолюбив вид, температурата на водата в дълбочинните слоеве все още не е изстинала дотолкова, че пресече апетита им. Дори напротив - сега водните зверове са най-изгладнели и опитват да натрупат достатъчно хранителни запаси за дългия зимен период.

Сом с дължина 2,20 метра бе издърпан тези дни от язовир "Копринка" край Казанлък. Майстор на трофейния улов се оказал дългогодишният рибар Галин Назъров. Самият той разкрива, че е закачил гигантската риба от 9 метра дъбочина. Като примамка използвал жив костур. Битката със сладководния исполин продължила повече от час. Местните капацитети споделят, че ниското ниво на водата в язовира е причината за успешния риболов на такива сомове тази есен.

Реклама

След като сомът бил издърпан на брега, щастливият Галин и колегите му се снимала с рибата, а накрая демонстрирали уважение към нея и й подарили свободата обратно. Сигурни източници споделиха пред "България Днес", че двуметров сом е уловен тези дни и от водите на язовир "Студен кладенец" в Родопите.

Добре познатият ловец на сомове Марио Христов от София също се похвали с трофейни риби от началото на ноември. Най-внушителният хищник, който е преборил, доближава два метра и половина. Марио атакува основно реките, като посещава Искър и Струма. На втората река хваща най-голямата си риба. Ето какво още споделя Христов:

"Във вкъщи на дивана не кълват. Рибата е 238 сантиметра. Вдигната от дълбините с помощта на кльонк. Клъвна на силиконова примамка тийзър, (наричана още таралеж). Стръвта на куката беше червеи и пиявици. Извадих я за 16 минути и 30 секунди. Досега повече от 20 минути не ми се е случвало да ме забави някоя риба", хвали се опитният сомаджия. 

Сомът е най-голямата сладководна риба в Европа (с изключение на видовете, които мигрират от морето, за да се размножават, като моруната например. Това лято бе уловен най-големият сом с въдица, документиран някога. Алесандро Бианкарди, италиански риболовец, изважда огромния сом от плитчините на река По в района на Ломбардия в Северна Италия. Уловът е дълъг 285 см и бие предишния световен рекорд само с 4 см.

"Когато се появи за първи път, наистина осъзнах, че съм закачил чудовище. Бях сам срещу най-големия сом, който някога съм виждал за 23 години", разкрива рекордьорът.

Няма официални данни за най-големия сом, хващан в България. В края на 2018 професионални рибари измъкват от водите на река Дунав чудовище, тежащо цели 138 кг. То обаче не е клъвнало на въдица, а се е оплело в мрежите им. Митове се носят за 131-килограмов сом, преборен на яз. "Кърджали" като само главата му тежала 30 кг. През 2007 година на яз. "Тича" е уловен сом с тегло 112 кг., а през 2013 г. - 118-килограмова риба от яз. "Цонево". Сред рекордьорите е и сом с тегло 115 кг от яз. "Пясъчник" (2016 г.). 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Сом от каяк издърпаха на язовир "Искър"

Сом от каяк издърпаха на язовир "Искър"

Сомове НАПАДАТ река ЯНТРА

Сомове НАПАДАТ река ЯНТРА

Реклама
Реклама
Реклама