Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16428669 www.bgdnes.bg

Бум-бум! Бият диви зайци в Поповско

Законът позволява само по 1 отстреляно животно на човек

Ловците от Поповското сдружение са облагодетелствани от възможността да проведат по няколко излета за диви зайци през тази есен. Това е благодарение на стабилната заешка популация, на базата на което се дава възможност за ограничен отстрел.

Е, не всички съумяват да се приберат с един див заек в актива, каквато е отстрелната норма според закона. Все пак имаше ползотворни излети в някои села с преобладаващо равнинен терен като Ломци, Долец, Звезда, Кардам. Това разказаха за "България Днес" местни ловци, за които този лов е някакъв вид развлечение. Огромна част от тях си падат по свинския лов, който има отколешни традиции. Дивите свине вече постепенно се завръщат след върлувалата в предишни години африканска чума, която почти бе стопила популацията им.

Реклама

В продължение на десетилетия дивият заек беше символ на лова в България. Дългоушковците бяха толкова много, че през 80-те години дори са улавяни и изнасяни за Италия. Днес малцина са щастливците сред българските ловци, които могат да си позволят удоволствието заешки лов. За последните 50 години числеността на дивия заек у нас бе намалялас цели 40 пъти: от над 200 000 екземпляра в началото на 70-те до абсолютния антирекорд - 4792 бр. през 2018 година. Затова и мерките за опазването им сега са доста по-сериозни. Най-сериозните врагове на зайците са хищници като чакалите, които имат все по-висока численост. Също така постепенното намаляват естествените местообитания на дребния бозайник.

Дивите зайци се размножават до 2 пъти в годината, като броят на малките в котило е обикновено 2-3, а в летните котила Ч от 4 до 8. Бременността трае от 45-48 дни. Малките се раждат с отворени очи. Те могат да ядат още от първия ден. Малките на европейския заек се раждат напълно окосмени и дори 1 час след раждането им те могат да бягат, а след месец започват самостоятелен живот.

Според закона за лова и опазване на дивеча, на див заек у нас се ловува от 1 октомври до 31 декември, и то само при доказано стабилна популация в съответния ловен район.

В българските народни вярвания заекът се смята за демонично животно Ч вярва се, че върху гърба му язди дяволът. Ако заек пресече пътя на човек, то той трябва да се върне обратно или ако работата му е неотложна, трябва да удари коляното си с бял камък и тогава да продължи, защото иначе го чакат беди. На бременна жена не се разрешава да яде заешко месо, за да не се роди детето й с т. нар. заешка уста.

В чест на зайците в Източна Тракия се почитат първите два или три дни от февруари, наречени Сечко-Дечко или Зайковден.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

СТРАШЕН глиган повален без кучета!

СТРАШЕН глиган повален без кучета!

Ловът на гургулици е хит тази есен

Ловът на гургулици е хит тази есен

Реклама
Реклама
Реклама