Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16636426 www.bgdnes.bg

УДИВИТЕЛНО! Праисторическа риба заплува край Враца (ВИДЕО)

Веслоноси са новите обитатели на язовир "Дъбника"

Удивителна и малко позната у нас риба намери нов дом във водите на язовир "Дъбника" край Враца, научи "България Днес". Множество екземпляри от праисторическия вид веслонос вече плуват по живо, по здраво там.

Десетки доброволци ентусиасти се включиха в нетрадиционното зарибяване, като сред тях имаше и доста деца. Малчуганите, та дори и опитни рибари за първи път имаха възможност да видят тази толкова причудлива риба. Видът е праисторически и по нашите ширини се разселва само изкуствено, и то отскоро. Любопитното е, че носът на рибата достига дължина до една трета от цялото й тяло. 

Реклама

"Благодарим на всички дарители, включили се в кампанията за веслонос. Благодарим на всички родители, довели децата си. Стана чудесен празник. Респект! Това, което правим, е за да остане нещо и след нас", написаха от сдружение "Заедно за яз. Дъбника". Инициатор и основен дарител в тази кампания бе кметът на Враца Калин Каменов. 

Веслоносът е представител е на есетрообразните риби. Може да достигне цели три метра на дължина и 80 килограма. Устата му е голяма, но няма зъби, тъй като се храни предимно с планктон. 

Родината на тази риба е Северна Америка. Среща се най-вече в река Мисисипи, нейните притоци Охайо, Мисури, Илинойс, както и в други реки, вливащи се в Мексиканския залив. От известно време насам веслонос се отглежда в някои рибовъдни стопанства у нас. Зарибявания с вида са правени в река Дунав, но до момента не е известно тази риба да се е аклиматизирала успешно там. 

По нашите ширини за пръв път за изкуствено развъждане веслонос е внесен през 1974 г. в бившия Съветски съюз. Там са първите успехи в аклиматизирането му. Този вид риба е подходящ за стопанско рибовъдство, защото има хубаво месо и бързо нараства. Търгува се на цена 10-15 лв. за килограм, в зависимост от количествата и големината. На пазара за консумация отиват само мъжките екземпляри, а женските остават за добив на хайвер. 

Качествата на българския веслонос са максимално близки до дивоживеещия, уверяват рибовъди. Ако е по-едра, тази риба е най-вкусна на скара. Екземплярите под 2 кг могат да се приготвят и пържени. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Най-новият риболовен хит: Юруш към Швеция за сьомги

Най-новият риболовен хит: Юруш към Швеция за сьомги

КЪЛВЕ! Белите риби тръгнаха на яз. "Ястребино"

КЪЛВЕ! Белите риби тръгнаха на яз. "Ястребино"

Реклама
Реклама
Реклама