Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16784894 www.bgdnes.bg

Как да ловите безопасно риба на леда

Пробивайте дупките с ледобур, не скачайте и не тичайте по замръзналото езеро

Сезонът на подледния риболов вече започна на някои планински водоеми. Синоптиците обещават рязко спадане на температурите от следващата седмица, което ще отвори допълнителни възможности за любителите на това екстремно хоби. Все пак никога не бива да подценяваме правилата за безопасност. Ето защо "България Днес" ще ви припомни някои от най-ценните съвети, когато опитваме да ловим риба от дупка в леда.

Реклама

Неписан закон е, че първият лед винаги е най-сигурен и надежден. Дебелина от 8-10 сантиметра е напълно достатъчна, за да се чувстваме спокойни. При пролетния лед (след февруари) обстоятелствата вече са коренно различни. Ледената кора става нездрава и шуплеста, а възможността от пропадане нараства.

Подледен риболов без наличието на ледобур е все едно да отидете на риба без въдица. Ледобурът наподобява уголемен вариант на тирбушон. Изграден е от наточени спираловидни ножове, които пробиват дупката в леда за секунди.

Някои въдичари се опитват да направят отвор с брадви, ножове и какви ли не подръчни материали, което е изключително опасно за здравината на леда. Винаги щом стъпвате на заледен водоем, първо пробийте една дупка с ледобура в близост до брега, където се предполага, че е сравнително плитко, за да проверите дебелината на леда. Никога не скачайте отгоре на крака с цялата си тежест, тъй като може да пропаднете отведнъж.

Едно от най-важните правила, когато сте на риболов с компания, е да се движите на известно разстояние един от друг, а не заедно. В противен случай голяма тежест се струпва на малка площ и това е опасно. Избягвайте да пробивате дупки на места, където ледът е деформиран или с видимо променен цвят. Това може да се дължи на подводни течения или газове, които са го изтънили до минимум. Не са малко случаите на пропаднали рибари именно на водоеми, които образуват така наречените газови дупки. Един от тези опасни язовири е "Душанци", разположен в Средна гора. Около водна растителност ледът също е податлив. Никога не пробивайте две дупки непосредствено една до друга.

Ако ледът започне шумно да се пропуква, се изтегляйте по най-бързия начин назад, но без да тичате. В критични моменти трябва да се легне по корем с разперени крака и ръце. По този начин тежестта на тялото се разпределя на максимално голяма площ. Ако все пак се стигне до пропадане във водата, най-важното е веднага да разтворите широко ръце, за да се задържите на леда отстрани. Когато се измъкнете от водата, с претъркаляне се отдалечавате от опасната зона. Ако сте с приятел, подаването на въже или дълъг прът е животоспасяващо, затова наличието на такива атрибути е препоръчително при подледния риболов.

Изключително важни са и действията след приключване на спасителната операция. Първо мокрите дрехи веднага трябва да се съблекат, а тялото да се разтрие с енергични движения. Падането в ледената вода често може да има неприятни последици най-вече за крайниците. Може да се стигне до хипотермия. Препоръчва се пиенето на горещи течности в такива случаи.

В съвременната зимна екипировка за риболов вече навлязоха доста новости, гарантиращи безопасността на въдичарите. Такива са например плаващите гащеризони, които освен че ни задържат над водата в случай на пропадане, също така са водонепромокаеми и ни запазват сухи.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

ФУРОР! Коледни костури по язовирите

ФУРОР! Коледни костури по язовирите

Най-сетне: Първи риболов на лед
Най-сетне: Първи риболов на лед

Най-сетне: Първи риболов на лед

Реклама
Реклама
Реклама