Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16812887 www.bgdnes.bg

УТРЕ ЗА ПОСЛЕДНО! Сезонът за глигани свършва

Силен финален спринт на свинския лов в Тузлука

Краят в лова на глигани наближава. Този уикенд е последният, в който ловците ще могат да изпробват мерника си и да се поздравят със слука. А кои са някои от най-големите отличници с пушки до момента, провери "България Днес".

Доста зрелищни излети проведоха ловците от сдружението в град Антоново напоследък. Получи се силен финален спринт на сезона с доста отстреляни диви свине и куп емоции из горите на Тузлушкия край. Припомняме, според Закона за лова и опазване на дивеча, груповият лов на дива свиня продължава от началото на октомври до втората неделя на януари.

Реклама

Сред челниците по отстрел е дружината от село Длъжка поляна, където вече са натрупали актив от цели 14 точни попадения. Водач в почетната листа е Цветан Стефанов с три диви свине. На последния излет е повалил 140-килограмов глиган, а ловът е протекъл през куп перипетии. В крайна сметка е завършил успешно.

Цветан си спомня всеки миг от разигралия се екшън в гората в местността Зидари. Обхождат гъсталаци със смесени гори и силно начупен терен. Той е гонач, а кучетата вдигат животно. Първо по него стреля Валентин Богословов, но животното не пада. Свира се в старо сечище, а кучетата го наобикалят и яростно го облайват, като постепенно скъсяват дистанцията. Глиганът се вдига и излиза на чисто, където за Цветан става по-лесно да го вземе на мушка и да стреля от десетина метра. Изстрелът е точен и още един трофей попада в сметката на ловеца и общо на дружината. 

По-рано през сезона ловците са имали и друг зрелищен излет. Групата заела позиции на пусии в м. Чатмата, а гоначите с кучета навлезли в обрасло с гъсталаци сечище. Кучетата първо вдигнали голям глиган, който дори леко ранил едно от тях. Скоро след това се вдигнала голяма сюрия от над 20 диви свине. Пръснали се в различни посоки и налетели на пусиите. Пред един излезли 5-6 животни, пред друг 3-4, пред трети - единични. В крайна сметка, след цялата пукотевица са отстреляни 4 диви свине. С две точни попадения се изявил Ивайло Славчев, с по едно се отчели Ивайло Тодоров и Славчо Иванов.

Единодушно е мнението на всички, че проведеният лов в м. Чатмата е бил най-атрактивен и с най-добър резултат. Лов, който ще помнят дълго. Като цяло в централната и източната части на Северна България могат да се похвалят с най-добра популация от диви свине след епидемията от Африканска чума.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Голям удар! Баща и двама синове гърмят глигани три дни поред

Голям удар! Баща и двама синове гърмят глигани три дни поред

СТРАШЕН глиган повален без кучета!

СТРАШЕН глиган повален без кучета!

Реклама
Реклама
Реклама