Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16965312 www.bgdnes.bg

Гигантска мряна рекордьор извадиха в Искър

Влиза в топкласация за изминалата година 

Бялата мряна, тежаща 4,1 кг, носи награда на Абдия 

Доли ЛУКАНОВА

Мряна рекордьор закачи на въдицата си рибар от Белица. Абдия Юмеров прави улова в река Искър. Младият мъж се закотвя в дефилето след София, без да знае какво точно го очаква.

Бялата мряна се ползва с голяма популярност заради хитрия си нрав и неукротимата си мощ. Едрата риба живее основно в течащи води в Северна България и е предизвикателство за въдичарите. В България мнозина поети са я използвали в своите стихове. Има я и в народните песни.

Реклама

Абдия успява да хване доста едър екземпляр. Когато го поставя на кантара, се оказва, че рибата тежи 4,1 кг. Трофейният размер нарежда Абдия в престижна класация. Мъжът влиза в топ 10 на най-добрите риболовни постижения за 2023 г. Печели и награда - телескопичен прът за риболов.

Юмеров обикновено поддържа форма с риболов на скобари и кефали по Струма и Места. В двете големи реки в Пиринско се среща предимно черна мряна, която не достига размерите на бялата си посестрима, а Абдия вече определено е фен и на риболова на бяла мряна. На личната му страница в социалната мрежа изобилства от снимки с уловени от него впечатляващи екземпляри.

Колегите му по въдица Радослав Радославов и Генко Генков също влязоха в класацията. Ловчанлиите извадиха 70-килограмов сом от язовир "Крапец". През есента двамата решават да проверят как ще реагират сомовете на грозд от пиявици. Голяма риба се захваща, но въпреки борбата от страна на мъжете успява да се отскубне. Макар и леко изнервени, рибарите продължават с опитите, когато следва втори мощен удар на въдицата на Радослав и дълга позиционна битка. Мъжете проявяват търпение и взимат всички предпазни мерки да не се стига до провал. След куп перипетии успяват да докарат сома до брега. И двамата са шокирани от гледката на масивното туловище, изпънало се на цели 2,15 м. Последвала фотосесия с трофейната риба, след което е освободена и към днешна дата продължава да си живее в язовира.

Ивелин Гановски от град Пловдив пък улавя распер с тегло 6,1 кг от река Марица през юни миналата година. 

Четете още

Само едрите мрени не спят по Дунав
Само едрите мрени не спят по Дунав

Само едрите мрени не спят по Дунав

Бяла мряна като торпедо от Огоста

Бяла мряна като торпедо от Огоста

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама