Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17039550 www.bgdnes.bg

Уловиха НАЙ-ОГРОМНАТА пъстърва в България!

Водният исполин претендира за рекорд

Разширяват спешно дупката в леда на яз. "Голям Беглик", за да измъкнат 11-килограмовото туловище

Нещо невиждано се случи тези дни на язовир "Голям Беглик" в Родопите! Рекордно голяма балканска пъстърва се закачи на въдицата на рибари, научи първи "България Днес". Трофейният екземпляр е напът да бие всички рекорди досега. Чудовищното рибище заковава кантара на 11,250 килограма. Туловището на пъстървата е дълго цели 89 см, а в най-широката си част е 65 см. Водният исполин се закача на въдицата на майстора Борислав Манолов (49).

Реклама

Сезонът за риболов на пъстърва вече стартира на 1 февруари. Компания от петима софийски риболовци решават да открият годината на излет в Родопите. Те отсядат в хижа "Хайдутите", а на следващата сутрин щурмуват заледените ръкави на язовира. Рибарите разпробиват дупки в местността Чатъма. Ледът на места достига до над 20 см, но извън заливите може да изтънее до 4-5 см заради газови дупки, така че вниманието там трябва да е изключително повишено.

Групата залага въдици с тапи за щука, а като примамка са използвани живи 10-сантиметрови каракудки. Първоначално риболовът е слаб. Хващат само няколко костура и дребни щуки.

"Бяхме убедени, че в риболова си трябва търпение и не се отказахме. Последва яростен удар и очаквахме едра щука. Започна тежка позиционна битка с много голяма и силна риба. След тридесетина минути я издигнахме до леда. Оказа се невъзможно да я измъкнем през безнадеждно тясната дупка", разказа пред "България Днес" един от рибарите в групата, който участва в екшъна - Христо Станев (56).

Налага се спешно и скоростно дупката в леда да се разширява с ледобура, за да може трофейният улов да излезе. Все пак Христо успява да докопа рибата и след около час борба водният гигант вече е върху леда. Майсторите издават и печелившия такъм, с който е хваната пъстървата. Въдицата е била с влакно от флуорокарбон, което е невидимо за рибите, а куката с размер 2/0.

За съжаление, рибата умира бързо след нанесените рани от съпротивата и нямало начин да я освободят невредима. Затова рибарите решават да я увековечат, като я препарират. Гигантската пъстърва вече е дадена на популярен майстор препаратор от град Батак на име Стефан. Има идея трофеят да бъде безвъзмездно дарен на местния музей, където да стане достояние на всеки, който има желание да го види.

Реклама

През годините са улавяни и други впечатляващи балкански пъстърви. В планинските реки тези риби рядко надхвърлят 2-3 кг, но в някои езера размерите им стават внушителни. През 2016 година бизнесменът Константин Чомаков от Дупница вади "балканка", за която твърди, че е с тегло 14,3 кг. Удивителният улов е на язовир "Дяково". Рибата обаче не е документирана по официалния ред, а впоследствие е разфасована и изядена.

България претендира, че държи официалния рекорд за най-голяма балканска пъстърва, уловена законно с въдица и макара от езеро. Удивителната слука спохожда Атанас Латев от град Батак през 1980 година. Запаленият рибар замята кукичката в съседния язовир - "Малък Беглик". Рибата гигант тежи 11,100 кг и е дълга цели 97 сантиметра. Трофеят е препариран и две години по-късно е показан за първи път на Световно ловно изложение в Пловдив. Именно там рибата е официално призната за нов световен рекорд. Атанас Латев получава златен медал и специална грамота за улова си. Поздравен е лично от тогавашния държавен лидер Тодор Живков. 

По предварителни данни новият улов бие като килограми този на Латев.

Преди време има хрумване чудовищната риба да се помещава в специално създаден Музей на пъстървата. Идеята е на дългогодишния уредник на пещерата "Дяволското гърло" Костадин Хаджийски. Експонатът трябва да бъде гвоздеят в експозиция край девинското село Триград. Трофеят обаче изчезва.

У нас не се води официална статистика за уловените най-големи балкански пъстърви. Във вечната класация на специализирания вестник "Рибар" рекордът се държи от екземпляр с тегло 6,67 кг. Той е уловен през 2016 г. от язовир "Цанков камък".

36 килограма е най-огромната балканска пъстърва, виждана някога в световен мащаб. Рекордът не е признат за официален, тъй като не е документиран. Знае се само, че водното чудовище е извадено от езерото Хейс в САЩ. Най-голямата пъстърва на планетата, запечатана на снимка, е хваната през 1958 година в язовир "Локве", Хърватска. Тя тежи цели 25,50 кг и е дълга 124 см. Трофеят не е уловен с въдица и макара, което го прави по-малко ценен. През 2009 година от река Манисти, Мичиган, с въдица е измъкната пъстърва с тегло 18,8 кг.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Започна риболовът на балканска пъстърва

Започна риболовът на балканска пъстърва

ЧУДО! Рибар лови пъстърви в софийски парк

ЧУДО! Рибар лови пъстърви в софийски парк

Реклама
Реклама
Реклама