Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17183904 www.bgdnes.bg

Само на 150 км от България: Да хванеш риба тон? Дадено!

На воблер разбиват огромните парчета край остров Самотраки

Всеки обича да похапва филе от риба тон. Но знаем ли всъщност, че тази риба може да си уловим и сами едва на 150 километра от българската граница? Да, точно така! На живописния гръцки остров Самотраки български въдичари се хвалят с богат улов тези дни. Пред "България Днес" те показаха впечатляващи снимки и разкриха тайните на успеха при риболова на тон.

С няколко страхотни екземпляра успява да се пребори Свилен Величков от град Нови пазар. Плътно до него е половинката му Ралица Маркова, която освен помощничка, се оказва и голяма кадемлийка. Февруари очевидно е месец, в който тези риби могат да се ловят с успех от брега. Майсторите споделиха, че замятат на изкуствени примамки в търсене на едрите морски хищници. Най-резултатен се е оказал воблер на шимано. 

Реклама

"Три пъти сме ходили досега на Самотраки и все сме били капо. Този път обаче ги нацелихме. 10,3 кг беше най-голямата риба, а другите между 5 и 8 кг - споделя Ралица пред нашата медия. - Обвиняват ни, че е фотошоп, а рибите са си съвсем реални." Групата се справя успешно и с улова на октоподи. 

Оказва се, че край бреговете на този остров често се навъртат едри риби тон. Местните ги наричат с наименованието тунаки. Този вид е един от най-желаните сред тамошните риболовци. В Средиземно море екземплярите на дължина достигат до 1,4 метра, а на тегло - до 60 кг. Продължителността им на живот е около 9 години, а популацията на вида е намаляваща. В Атлантическият океан видът е още по-внушителен и може да нарасне до над половин тон.

Остров Самотраки се намира в североизточната част на Бяло море. Разположен е на няколко километра от морската граница между Турция и Гърция. По-популярният острров Тасос е само на 60 км западно. Площта на Самотраки е 178 квадратни километра. Плажовете са предимно застлани с дребни камъни. Риболов може да се практикува навсякъде, но предпочитани са пристанищата и крайбрежните скали. При риболов от лодка на тролинг шансовете да успех се увеличават неимоверно. Други морски видове риби, които могат да се закачат на примамките, са баракуда, лаврак, лефер, дорадо и др. 

Месото й е изключително полезно

Консервираната риба тон е популярна храна поради достъпната си цена, високата си хранителна стойност и дългия срок на годност. Тя е чудесна съставка за ястия и идеален пълнеж за сандвич или салата.

Рибата тон е известна с високото си съдържание на живак и продуктът от консерва не прави изключение, но това не бива да ви притеснява. Изключително полезна храна е. В едва 100 г от продукта се откриват витамините В3 и В6. Освен това се съдържа и изключително редкият витамин В12 - до 11 мкг. Това е пет пъти повече от средната дневна доза. В рибите тон се откриват много минерали - фосфор, магнезий и желязо. Те са необходими за правилното функциониране на всички функции на тялото и организма. Както всички други риби, така и рибата тон е богата на омега-3 мастни киселини. Тези доказано полезни мазнини предпазват от много заболявания и са задължителна част от всеки здравословен хранителен режим. 

Препоръчително е възрастните да приемат по 2 порции от поне 100 г мазна риба седмично, а за бременни и децата под 12 години - веднъж. Съставките предпазват от сърдечни заболявания и поддържат кръвоносните съдове чисти. Ненаситените мазнини предпазват тъканите от възпаления, водещи до увреждания на сърцето и кръвоносните съдове. Консумацията на риба тон подобрява сърдечно-съдовото здраве. Редовният и прием понижава риска от сърдечна недостатъчност с поне 1/3.

Собствен улов от риба тон може да бъде приготвен на скара или на фурна, вкусът е неповторим. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Майсторка надърпа 44 риби на лед

Майсторка надърпа 44 риби на лед

Уловиха НАЙ-ОГРОМНАТА пъстърва в България!

Уловиха НАЙ-ОГРОМНАТА пъстърва в България!

Зарганът на Тасос освирепя
Зарганът на Тасос освирепя

Зарганът на Тасос освирепя

Самотраки гъмжи от дорадо!
Самотраки гъмжи от дорадо!

Самотраки гъмжи от дорадо!

Реклама
Реклама
Реклама