Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17464583 www.bgdnes.bg

УДИВИТЕЛНО! Ученик хвана сом, по-голям от него

*Уникален късмет за начинаещ

*182-сантриметров звяр измъква на блесна от река Марица Кристиян Георгиев

Да уловиш сом, по-голям от самия теб! Това звучи невероятно но се случва на 17-годишен ученик от град Чирпан. Кристиян Георгиев едва ли ще забрави последния си риболовен излет по река Марица. Пред "България Днес" юношата разказа с вълнение за битката с водния хищник. 

"Открихме успешно сезона за тази година. Аз съм доста начинаещ в риболова, но явно просто съм голям късметлия, щом успях да преборя този сом", споделя Кристиян. Щом голямата риба е измъкната на брега, той ляга до нея и установява, че е е по-нисък от улова си. Сомът е измерен и дължината му се оказва цели 182 сантиметра. Разбира се, това далеч не е най-големият екземпляр от вида, улавян от Марица. Очевидци потвърждават за внушителни сомове, далеч надхвърлящи два метра. Те най-често обитават по-долното течение в района от Харманали до Свиленград в близост до границите с Гърция и Турция. Но за още непълнолетния ученик този трофей остава спомен за цял живот. Затова и Иванов решава да подари свободата на рибата обратно с надеждата един ден да я хване отново още по-голяма. Поради тази причина не е измерено и точното тегло на сома, но по преценка то е било около 45 кг. 

Реклама

Кристиян издава и такъмите, с които е успял да улови речния звяр. Той е замятал на спининг с блесна, сребриста на цвят, тежка 55 грама. Въдица му е била ZECK Blinker Jorg Spin 2.7 метра, 30-180 грама, а макарата - PENN Slammer IV 5500. Използвал е плетено влакно с дебелина 0,42 милиметра. 

Тази година риболовът на сом стартира доста солидно. На много места из страната се хвалят с незапомнена активност на сладководния хищник. Меката зима раздвижи рибите по-рано от обичайното и те се хранят ударно още преди да е настъпил април месец. Сомовете са изявени месоядни и нападат почти всякаква плячка, която се движи - от риби, жаби до птици и дори дребни бозайници като водни плъхове и нутрии. Виждано е как огромни екземпляри буквално засмукват домашни патици, плаващи по повърхността на водата.

Когато замятаме за сом, като естествена примамка най-често се използва жива риба - каракуда, но работа ще ни свърши също едра червеноперка, костур или кефал. Едри пиявици, нанизани на куката, се считат за неустоим деликатес за речните сомове.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

2 метра сом хванат от яз. "Огоста"

2 метра сом хванат от яз. "Огоста"

Сомове гиганти в АТАКА!

Сомове гиганти в АТАКА!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама