Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18192469 www.bgdnes.bg

Дископатия? Има лек!

  • Налагайте кръста с две филии хляб, напоени със сода и оцет 
  • Смес от картоф и лук върху кръста също изпитано помага 

Дископатията (дисковата херния) представлява болестно обусловени изпъквания на желатикозните ядра на междупрешленните дискове.

Реклама

Тези хернии могат да възникват по цялото протежение на гръбначния стълб но най-често са в поясно-кръстовата област (92-96%). По-рядко в шийната област – 4-8%, и най-рядко в гръдната област - 1-2%.

Основната причина за възникване на дискова херния са травмите. От много силно и внезапно насилие върху гръбначния стълб, повдигане на голяма тежест, внезапни резки движения в кръста, подхлъзване, падане върху седалището. Съществено значение имат и различните инфекции вследствие на хронични възпаления на сливици, грануломи на зъбите и др. Сериозно влияние имат и възрастовите фактори (стареене на диска), простуда и влагата.

Първият и най-характерен признак на дископатията е силната болка, като обикновено се локализира в кръста - така нареченото лумбаго.

Нерядко обаче след продължителен период болките от кръста започват да се разпространяват към седалищната област.

1 рецепта - Жана Ангелова, Димитровград

Аз се излекувах, като вземах: 1 средно голям картоф, 1 средно голяма глава лук (настъргана на едро ренде), малко сол и се разбърква. Слага се на памучен плат, разстила се и се поставя на кръста, стои цяла нощ, като се слага памучен плат и шал - прави се 3 дни. Да се обличат стари дрехи и чаршафи, защото много цапа. Аз бях свита на две и я направих и за три дни всичко отшумя.

Реклама

2 рецепта - Бонка Тасева, Ловеч

Две мои колежки са се излекували напълно с тази рецепта.

В малко бурканче от бебешко пюре се слагат листа от хрян, силно наблъскани, и се заливат със спирт от аптеката 950, но не и ракия. Затваря се и се поставя за 24 часа в хладилника. Вечерта двете пети се намазват със свинска мас, а на тензух или марля се налага това от бурканчето, а то на свой ред се налага на петите, после отгоре найлон и чорапи. Преспива се и на сутринта се почиства и отново се намазва с мас. Ако ефектът не е постигнат от една нощ, процедурата се повтаря.

3 рецепта - Иван Минкински, с. Баница, Врачанско

Излекува ме изпитана от мен рецепта: През 1964 г. ставайки от леглото ме схваща кръста и оттам десния крак с ужасни болки, лекарите не ми помогнаха, а един приятел от Хасковско ми донесе едно мазило, намазах се и от второто намазване ми мина. Ето я и рецептата: рано напролет се откопава един корен от орех, дебел колкото да може да влезе в отвора на едно шише от 1 литър. Отрязва се напречно. В шишето се налива зехтин, коренът се пъха да опре до дъното. След това се запушва с асфалт или восък, така че да не може да изтече. Закрива се и се поставя обозначително колче. Късно през есента когато окапят листата на дървото, се взема и е готово за използване.

4 рецепта - Милко Ангелов, с. Слатина, обл. Ловеч

Той е намерил много просто решение: намокрят се две филии хляб със сода и оцет, слага се на кръста и скоро дископатията отшумява.

5 рецепта - Верка Търнова, Плевен: Съпругът ми се разболя от дискова херния. Две години лежеше по болниците по 3-4 месеца. Лечението беше само на успокоителни и след време пак. В кръста беше така: едва ходеше с два бастуна и плачеше. Аз го обръщах. Предложиха му операция. Той отказа, излезе от болницата и вкъщи започна лечение с пчелна отрова така: първия ден - една пчела се слага на кръста, притиска я и тя го ужилва; втори ден - 2 пчели, трети ден - 3 пчели, и така до 8 пчели. Почива се една седмица и после се повтаря процедурата. Така почувства подобрение.

6 рецепта - за болки в кръста и схванатост. Г-н Ивайло Сотиров, Плевен се е излекувал, като е смачкал до омекотяване лист от прясна зелка и го е намазал с 1 с.л. несолена свинска мас. След това обилно поръсил със захар и го сложил на болното място. Превързал се с вълнен шал и така престоял няколко часа. Препоръчва компресът да се прави вечер.

7 рецепта - Сула Иванова Янчева, с. Равда, об. Несебър.

С тази рецепта се излекувах лично аз. 3 бр. яйца домашни, само белтъкът се използва; 1 бр. сапунче бебе, използва се половината. Първо се разбиват белтъците с вилица, половината сапунче се минава на ренде, към белтъците се слага сапунът и се разбърква и се получава сместа. Приготвяме вълнен плат, който обхваща от лявата ръка до дясната ръка, широк една педя. След това слагаме върху вълнения плат памучен, толкова голям, колкото да обхване кръста, и широк една педя, след това свиваме вестник на три ката да покрие платовете.

Приготвяме три броя колани от плат за отдолу, за средата и за края да се върже кръстът. Мажем с лъжица вестника от тая смес по целия вестник. От ляво до дясно, за да обхване кръста, връзваме отдолу с колан, по средата и горната част с колан на кръста. Покривам с потник, слагам нощницата и така се спи три вечери и три дни се носи. Например в неделя вечерта сме вързали кръста и го носим до сряда вечерта, вечерта махаме превръзката, няма никакви болки, само малко лек сърбеж. След три години през зимата ме заболя от течение и пак повторих рецептата и ми мина.

8 рецепта - за дископатия - от Василка Недева, народна лечителка, гр. Чирпан: с нея съм излекувала много хора - и освен това е лесна за изпълнение. Лягате по корем, като преди това сте ожънали 1 сноп коприва. Ваш приятел ви шиба на болното място с копривата. Ще се появят обриви, но няма страшно, защото бързо ще отминат. Първите няколко удара ще ви боли и сърби, но после няма да чувствате нищо. Само с една процедура ще забравите за дископатията. Прави се няколко пъти през 2-3 дни.

Налагайте кръста с червен восък

Ирина Карманова е на 72 години от Брацигово. Макар и преминала през немалко житейски и здравни терзания, тя не се оплаква. С годините се е научила да се доверява предимно на природната медицина. Затова и при едно от последните си тежки изпитания само преди месец тя без проблем успява бързо да се отърве от болезнената дископатия.

Решила да изпробва една бабина хитрост, за която е чувала преди години. И си купува червен восък.

Полага няколко 12-сантиметрови пръчици на болното място и притиска силно точката, където се намира болезненият "възел", в продължение на около 30 минути. Налага го първо върху дясната страна на кръста, после и върху лявата, като го притиска с ръка. Усеща как восъкът под дланта й се затопля и постепенно двата й крака се отпускат. След минути вече болката я няма. Сега тя всяка вечер прави масажи с прочутия балсам. Вече спи спокойно и отново е толкова жизнена, колкото е била и преди да пострада от погрешното движение с тежката лейка.

Ирина Карманова съветва всички почитатели на природната медицина, които страдат от дископатия, при всяка болка да налагат мястото за няколко минути с червен восък. Той може да се купи от книжарниците или други магазини за канцеларски потреби. Възможно е и да се приготви в домашни условия:

225 г шеллак се стапят в емайлиран съд и при бъркане се прибавят 130 г боров терпентин, 130 г цинобър (червен пигмент), 3-4 г магнезиев окис и 60 г промит винервайс. След това се прибавят и около 12 г терпентиново масло. Когато сместа стане еднородна и проба от нея, оставена да застине, показва необходимата твърдост, нагряването се спира, масата се оставя да изстине при непрекъснато бъркане и се излива във формички от поцинкована или калайдисана ламарина, затоплени и намазани с малко растително масло. Вместо шеллак може да се употреби колофон, а цинобърът да се замени със ситно счукана и пресята през фино сито червена тухла. В такъв случай се получава по-нискокачествен червен восък.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Ябълков оцет и мас

при пареза на крака 

Проф. Мермерски, поздрави от с. Хвойна!

Пише ви 74-годишна пенсионерка, която често се буди нощно време от болезнени крампи на краката. Краката вече не ме държат, мускулите ми отказват и това ми въздейства психически. Моля ви, помогнете ми!

С уважение: Фатме Моллова

1 рецепта - г-н Василев от Варна предлага рецепти, които са му помогнали да възстанови двигателната си функция:

а) смесват се по 100 г луличка, салвия, коприва, котешка стъпка: 3 с.л. смес се залива вечер с 600 мл вряла вода, кисне 1 час, пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене с мед.

б) за спазми - смесва се по 100 г коприва, мента, пача трева, блатен тъжник: 3 с.л. смес се заливат с 600 мл вряла вода вечер, кисне 1 нощ, пие се по 4 пъти на ден, по 150 мл преди ядене.

в) смесват се по 100 г салвия и по 80 г липов цвят: 2 с.л. смес се залива с 600 мл вряла вода вечер, кисне една нощ, пие се по 4 пъти на ден преди ядене по 150 мл с мед.

г) с 600 мл вряла вода се заливат вечер 2 с.л. магарешки бодил, кисне една нощ, пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене.

д) с 2 л олио (зехтин) се заливат по 50 г лайка, седефче, жълт кантарион, мащерка, дафинови листа, кисне 14 дни, често се разклаща - за разтривки вечер на болните места.

е) за подсилване на лечебния ефект трябва да се направи и настойка от богородична лъжичка. 100 г от билката се заливат с 1 л водка. Оставя се да престои 10 дни на топло, като периодично се разклаща, прецежда се и се втрива в поразените места.

ж) 100 г чесън се счуква в хаванче, слага се в стъклен буркан и се залива с разтопена безсолна свинска мас, до края на буркана трябва да останат два пръста. Вари се на водна баня 2 часа. Мажат се поразените места.

2 рецепта - при пареза на крака, Елена Попадийна-Ковачева, Разлог: компрес или мазане с ябълков оцет, след това с мас.

Четете още

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Преборете раните от залежаване!

Преборете раните от залежаване!

Направете кожата си кадифена и сияйна

Направете кожата си кадифена и сияйна

Белтък срещу мазна кожа, кисело зеле помага при петна по лицето и тялото

Белтък срещу мазна кожа, кисело зеле помага при петна по лицето и тялото

Реклама
Реклама
Реклама