Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/4886845 www.bgdnes.bg

Трофейни шарани в "Дружба"

Ентусиасти решиха да почистят собственоръчно езерото в столичния квартал "Дружба". Очевидци коментираха пред "България Днес", че подобна инициатива се вижда за първи път. Дружбенското езеро е най-големият водоем, намиращ се на територията на жилищните райони на София. Дължината му е 605 метра, а в най-широката си част достига 175 м.

Ежегодно във водите на езерото се замятат въдици най-вече от местни риболовци. Макар и доста изхитряла, риба тук има. Срещат се почти всички сладководни видове, обичащи стоящи води. От няколко години водоемът е разрешен дори по време на традиционната пролетна забрана. Освен това бреговете му са обособени като алеи за разходка.

Реклама

Местоположението му насред самия град неминуемо води до замърсяване. Любители обаче се заеха да прочистят водите от найлонови торбички, пластмасови шишета и всякакви други отпадъци. С лодка, специални гребла и кепчета ентусиастите спомогнаха за екологичната кауза.

Иначе дори и през летните горещини риболовът в езерото кипи с пълна пара. Най-атрактивните риби, уловени този сезон тук, са трофейните шарани. Хванати са няколко бройки, най-вече рано сутрин преди изгрев слънце. Майстори на дънния риболов не разкриват тайната на успеха си, но твърдят, че във водите плуват още много шарани. Те замятат в най-дълбоката част на езерото, като ползват моторна лодка за захранване.

По-плитката северна част на езерото пък е зоната на щуките. Неотдавна там бе уловен хищник с тегло над 8 кг. Тези риби се търсят на тапа с жива каракудка за примамка. Може да се опита и с големи блесни. Риболовът на плувка е труден поради изобилието от слънчеви рибки, които веднага атакуват всякакви червеи. На жито или сладка царевица могат да се уловят каракуди или платики. На щипок привечер дава костур.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама