Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/4959673 www.bgdnes.bg

Пасажи от лефер прииждат от юг

С наближаването на есента все по-силен става риболовът по морето. Първите за този сезон пасажи с лефер, наричан по-често чернокоп, вече прииждат от юг. Засега размерът на рибите не е особено завиден, признаха пред "България Днес" запознати въдичари. Ловят се предимно дребни чернокопчета с големината на сафрид. Рибарите по морето обаче са категорични, че още при първото по-сериозно разваляне на времето резултатите ще се подобрят.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Очакванията са пикът в черноморския риболов тази есен да закъснее с около месец. Причината е все още горещото време. Температурата на морската вода е твърде висока за сезона и затова пасажите не наближават брега, а стоят в по-хладните дълбоки води навътре.
Първите чернокопи са избили в района пред Приморско. Лодки окупират добре познатите в рибарските среди мидарници на Мириус, както и Маслен нос. Най-ефикасно е да се заложи на специално чепаре за чернокоп, което е с по-големи куки и дебелина на влакното около 0,30 мм. Рибите са в близост до дъното, затова и примамката се спуска надълбоко. Това предполага използването на поне 100-грамова оловна тежест. Чернокопът е считан за една от най-вкусните черноморски риби. В жегите уловът се съхранява задължително в хладилна чанта, в противен случай месото бързо се разваля.
По Северното Черноморие уловът на риба е най-богат край местността Болата до Каварна. На чепаре с малки перца без проблем се правят по няколко килограма сафрид на ден.
Иначе продължават силните изяви на кефаловите риби около Варна. В последните дни най-посещаван е каналът срещу "Петрол", където се мами илария. Рибите вземат както на дъно, така и на потъваща бомбарда с морски червей. Устието на река Камчия пък е отличен вариант да потърсим морските кефали. Рано сутрин се замята в морето от самата плажна ивица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама