Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/4965049 www.bgdnes.bg

Сом чудовище

Страховити гигантски сомове нападат всичко живо в река Янтра, алармираха рибари! Удивителен по рода си воден звяр бе измъкнат като по чудо само с въдица и голи ръце след чутовна битка. Великанската риба едва не повлича със себе си към дълбините Филчо Караджов от град Лясковец.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

42-годишният риболовец разказва с вълнение за епичната схватка на река Янтра. Сомът се оказва с невероятното тегло от 56 килограма и е безспорно най-голямата документирана риба, изваждана някога от която и да било друга вътрешна река в България.
Примамката, която успява да привлече водния великан към куката, е голяма жива жаба. Ударът е по свечеряване, а рибата се оказва толкова мощна, че за секунди развива аванса на макарата. За да удържи тласъците и да спаси въдицата си, Филчо е принуден да нагази във водата и да последва разбеснелия се мутант из вира. Битката продължава с часове.
"Вече се беше стъмнило. Успях да го притегля на по-удобно за вадене място. Когато дойде в плиткото близо до мен, останах шокиран от огромното туловище. Опитах се да го хвана за долната челюст, но сомът внезапно се извъртя рязко и с опашката си ме събори във водата. Положението беше критично", разказва пред "България Днес" риболовецът за битката си между живота и смъртта.
"Добре, че приятелят ми Светлозар Димитров успя да ми подаде ръка и да ме спаси. С общи усилия извлякохме гигантската риба на брега. Победихме в една епична битка. Когато го премерих, цифрите бяха шокиращи - 56 кг и 183 см. Такъв сом е абсолютен рекорд за Янтра, а може би изобщо за българските реки с изключение на Дунав", добавя Филчо Караджов.
Майсторът твърди, че това лято се наблюдава истински бум на големи сомове по Янтра. Само преди няколко дни той успява да извади и друг подобен екземпляр с внушително тегло, но го връща обратно във водата, преди да го измери. Съветва мераклиите, решили да опитат късмета си за тези хищници, да заложат за стръв жаба, местна риба от шарановите или грозд от пясъчни червеи. Трофейните водни обитатели Филчо успява да измъкне в землището на горнооряховското село Първомайци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама