Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5108336 www.bgdnes.bg

На яз. "Ивайловград" бялата риба побесня

Циганското лято ще продължи, обещават синоптиците. Топлите ноемврийски дни се оказват благоприятни за улова на много места. Язовирите още не са замръзнали, а както мирната риба, така и хищникът проявяват активност. По реките също дава добре.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


Страхотни новини пристигат от язовир "Ивайловград", Хасковско. Там бялата риба направо е побесняла по думите на рибарите. От няколко дни кълве яко не само от лодка, но дори от брега. Хищните рибоци излизат от дълбините привечер, тогава въдиците се огъват най-често. Залага се на жива рибка - уклей, бабушка или каракудка.
Най-добре дава дънният монтаж. Поставя се оловна тежест, не по-голяма от 30-40 грама, а след нея крайна бяла кука. Примамката се закача под гръбната перка. Удобни позиции за търсене на бели риби са бреговете под селата Бориславци и Сеноклас. По-редки, но много по-едри екземпляри се навъртат в дълбочините под село Камилски дол.
Докато времето е слънчево и меко, температурата на водата все още е сравнително висока за сезона. Това от своя страна държи сомовете в язовира будни. Въдичарите, които залагат на тролинг риболов от лодка, се радват на сомски удари. Очаква се обаче при първото по-сериозно застудяване тези топлолюбиви риби да спрат да се хранят.
Иначе на "Ивайловград" дава и шаран. Язовирът е идеален вариант да се запасим за софрата за наближаващия Никулден. Шараните по това време от годината стоят далеч от брега и на големи дълбочини. Протеиновите топчета на куките са предпочитано лакомство, царевицата постепенно губи позиции. За любителите на плувкарския риболов също не е скучно. Бабушки, морунаши, кефали и уклеи най-често пълнят живарника, а за стръв се използват бели и торни червеи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама