Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5153225 www.bgdnes.bg

43-килограмов сом за Никулден

Три трофейни сома успяха да уловят български рибари точно в дните преди Никулден. Страхотната слука ги сполетяла на река Струма, но в гръцкия й участък. Районът от години привлича наши въдичари в търсене на водните хищници. Двамата късметлии, преборили сомовете, разказаха специално за читателите на "България Днес" подробности около успешния си излет.

"Ноември се оказа топъл тази година и това се отрази благоприятно на сомския риболов. Предположихме, че температурата на водата в Струма (Гърция) е добра и сомът още е активен. Пристигнахме по обед на мястото - голям вир с дълбочина 8-10 метра. Веднага се заехме да осигурим местна стръв от костури, каракуди и жаби. Привечер заредихме тежката артилерия, която бяхме подобрили през годината, защото имахме няколко изправени куки", разкрива един от рибарите - Здравко Стайков.

Реклама

"Луната беше във фаза пълнолуние и към 23 ч. имахме удари на кефали по 2-3 кг и един мустакат красавец 12 кг. На следващата вечер отново заредихме и зачакахме. Към 1 след полунощ авансът на една от макарите "запя" и започна борбата. А тя се оказа трудна, но такъмът беше корав: пръчка 2,70 м с акция 100-400 г и плетено влакно 0,70 мм с морска кука 12:0. Рибата беше много голяма и се опитваше да отиде в дърветата на отсрещния бряг, но ние не й давахме шанс. Нямахме представа колко време продължи битката, защото бяхме превъзбудени. Добихме представа за нея чак когато я докарахме и копнахме с канджата. Беше сом, по-дълъг от нас. Успокоихме се чак когато го вързахме с въжето", продължава с вълнуващия разказ другият майстор - Петър Борисов. Чудовищната речна риба се оказва с тегло 43 килограма.

"По-късно, към 3 ч. през нощта, имахме и улов на друг сом - 17 кг. През деня се кефихме на спининг за щуки и там също имахме сполука. Последната нощ извадихме само дребни сомчета по 4-5 кг, които надлежно пускахме обратно. Завършихме сомската година с Голям шлем", доволни са въдичарите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама