Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5218775 www.bgdnes.bg

Попчето от студ не се плаши

Навън температурите може да са под нулата, но риболовът по морето не спира. Варненски майстори в занаята дори се похвалиха със солиден улов в първите дни на новата година. През януари повечето видове са се оттеглили навътре в морето и прекарват зимата в големите дълбочини, където температурата на водата се поддържа относително постоянна.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Реклама


В крайбрежните зони обаче бродят тлъсти попчета, които чакат да бъдат уловени. Техният апетит не е намалял, дори напротив. Студът усилва инстинкта им за хранене и те поглъщат всичко, което става за ядене и се изпречи на пътя им.
Истински фурор правят въдичарите на прословутата Аспаруховска буна. Най-добре дава в късните следобедни часове и по мръкнало. Попчетата предпочитат най-различни месни специалитети. Доказано лакомство за тях е прясната солена цаца, която се реже на парченца. Ако рибите са твърде капризни, то пушеното пилешко бутче със сигурност ще даде резултат и ще привлече попчетата. Месото на скаридите е друга примамка, която няма да ви разочарова.
Тази седмица често на кукичките се закача и галя. Този рядък вид морска риба е наричан още геленджик, или еврейско попче. Екземплярите кълват само по тъмно и обожават грозд от червеи.
За въдичарите от Бургаския регион сезонът също започна. Едрите попчета тази зима са се струпали по буните около Сарафово.
Важно е да се отбележи, че сутрин и привечер бетоновите блокове са обледени и рискът от подхлъзване е голям. Затова избирайте само сухи и стабилни позиции по брега, за да избегнете инциденти.



В Гърция атакуваме ципури

Мнозина родни въдичари предпочитат да атакуват гръцкото крайбрежие дори и през зимата. Беломорският климат е доста по-мек и температурите са приятни за риболов. Освен това видовото разнообразие в гръцкото море е несравнимо с нашето.
Тези дни нашенците се хвалят с улов от едри ципури, които са деликатес по ресторантите. Елитните риби се хранят сутрин след изгрев слънце и привечер, преди да се стъмни. В района на Керамоти излизат прилични екземпляри около половин килограм, но понякога се закачат и двойно по-големи рибоци. Улов има също на Порто Лагос и Ставрос.
Монтажът е изцяло дънен. За стръв на ципури се използват мамуни, или каравидаки, както ги наричат местните. Това са малки зелени какавиди, наподобяващи дребни скариди. Продават се по всички риболовни магазини в Гърция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама