Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5248460 www.bgdnes.bg

Костур рекордьор уловиха на лед

Чудовищен костур бе уловен тези дни на язовир "Малък Беглик" в Родопите. Хищната риба е с тегло 1,950 кг и едва е излязла през дупката, пробита в леда.

Невероятната слука е споходила Николай Георгиев от риболовен клуб "Мосела" по време на първия кръг от републиканския шампионат по подледен риболов с мормишка. Трофейната риба е най-голямата, изваждана досега в историята за състезанията по улов на лед. Националният шампионат у нас се провежда от 11 години насам.

Реклама

Майсторът разкри, че е използвал изключително фини такъми и това е направило борбата с рибата много трудна. Влакното, с което е уловен костурът, било тънко едва 0,08 мм. Дребната примамка, наречена мормишка, пък била с кука №20. Състезателят постъпил благородно с голямата риба, опазил я жива до края на турнира, след която я върнал обратно във водата.

Иначе първият кръг от надпреварата бе спечелен от отбора на "Майсторски риболов". Условията по време на битката бяха много тежки с непрестанни валежи от дъжд и сняг. Въпреки това рибата кълвеше много добре, като от дупките се вадеха най-често костури и бабушки. Адреналинът по време на състезанието бе покачен допълнително с улавянето на щука.

В индивидуалното класиране първи е Методи Костов от "Майсторски риболов", следван от съотборника си Ивайло Христов, а трети е Славчо Лазаров от "Мосела".

Следващият етап от националния шампионат ще се проведе на 30 и 31 януари, като мястото все още не е уточнено. Засега фаворит е язовир "Веринско" край Ихтиман.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама