Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5340888 www.bgdnes.bg

Да спасим Златна Панега!

Унищожават една от най-богатите на пъстърва реки

Десетки рибари ще излязат на протест срещу съсипването на една от най-популярните реки за риболов на пъстърва - Златна Панега. Причината за недоволството на въдичарите е строежът на втори ВЕЦ по поречието на реката, който според тях е напълно незаконен.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


Съоръжението окончателно би попречило на естествената миграция на рибата. Освен това ще се разрушат типичните местообитания на пъстървата, а промяната на цялостната екосистема ще означава гибел за тези риби. Златна Панега се слави с популацията си от балкански и дъгови пъстърви. Заради по-високата температура на водата и наличието на доста хранителни вещества екземплярите тук достигат до трофейни размери. На Златна Панега са улавяни пъстърви, които са чупели рекордите за страната.
Редица риболовни клубове и федерации се обединяват в защита на една от най-живописните карстови реки у нас. Федерация на мухарите в България, спининг клуб "Стари Видри", риболовен клуб "Балканка", клуб "Приятели", както и множество самостоятелни рибари се заканват да затворят главния път София - Плевен, за да бъдат чути исканията им.
Протестът е предвиден за 13 март (неделя) от 09,00 часа, а любителите на риболова и природата се събират пред сградата на кметството в село Румянцево. Хората са категорични, че строежът е незаконен, тъй като попада в защитена местност от "Натура 2000".
Подобен протест срещу масовото изграждане на минивецове ще има и на река Малък Искър в землището на село Своде. Там каскадата все още е в проект, но рибарите ще окупират кметството на селото на 10 март от 14,30 часа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама