Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5355127 www.bgdnes.bg

Богат улов по Искърското дефиле

Вецовете на река Искър са отлична възможност да напълним живарника

Отличен риболов върви от началото на март по Искърското дефиле. Преди да са започнали обилните пролетни валежи, които да вдигнат нивото на реката и да я размътят, въдичарите се радват на богат улов и пълни живарници.

Всички констатират, че в последните няколко години река Искър видимо се е възстановила след системните замърсявания в миналото. Откакто вече е изградена и пречиствателна станция за водите, идващи от София, по поречието от град Нови Искър надолу отново има живот. Реката се пречиства допълнително след вливането на някои големи притоци, каквито са Батулийската и Искрецката река.

Реклама

При високо ниво риболовът не е никак лесен. Течението е твърде бързо и трябва да се търсят по-тихи участъци. Такива позиции предлагат построените по реката поредица от водноелектрически централи. Въпреки че рибарската гилдия като цяло недоволства от нарастващия им брой, те имат както негативно, така и положително влияние върху риболова.

При изграждане на ВЕЦ на практика се спира естествената миграция на рибите. Това се оказва пагубно за някои речни видове като скобара и бялата мряна например, чиито типични местообитания се нарушават. Тези риби не могат да се изкачат нагоре по реката и по тази причина не присъстват във фауната на Искърското дефиле. Бентовете обаче осигуряват завирявания, а това е предпоставка за завъждане на риби като сом, шаран, каракуда, щука, бабушка. Тези видове досега или не са присъствали изобщо, или са били истинска рядкост, когато говорим за този участък от реката.

Сега въдичарите се радват на по-богато разнообразие. Освен това във вецовете отлично се адаптира и речният кефал, както и кротушката и уклеят. При пролетното пълноводие именно на тези места риболовът е най-удачен. Течението е съвсем леко, което позволява да се замята на плувка или с фидер.

През последните години по поречието на река Искър в дефилето са изградени множество бентове като ВЕЦ Мездра, ВЕЦ Роман, ВЕЦ Карлуково, ВЕЦ Церово, ВЕЦ Лакатник, ВЕЦ Кунино, ВЕЦ Оплетня, ВЕЦ Черепиш.

Реклама

Кефалът е властелин

Речният кефал е най-разпространената риба в Искърското дефиле. Може да се улови както в по-бързите участъци от реката, така и във вецовете. Размерите му са най-разнообразни, като отделни екземпляри достигат до над два килограма.

По това време от годината най-удачната стръв за кефала е белият червей. Дребосъкът все още не е активен и това дава възможност на едрите риби да се хранят с него. Важно е да разполагаме с прашка, с която да захранваме водата пред нас с бели червеи.

През по-топлите месеци от годината може да се опитат най-разнообразни примамки. Някои залагат на живи рибки, жабки, скакалци, земни червеи. Други наблягат на тестена стръв като кускус и троха или растителни лакомства като царевица.

Спининг риболовът също не е за подценяване. На блесни и воблери се улавят наистина трофейни екземпляри. Ако имаме късмет, на примамката ще налетят и изявени хищници като щука или сом.

Реклама
Реклама
Реклама