Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5386349 www.bgdnes.bg

Пъстървите беснеят

Сезонът за риболов на пъстърви у нас е в разгара си. Сега времето все още е хладно, което благоприятства улова на тези риби. Размножителният им период приключи напълно и единствената им цел е да търсят храна.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


В последния уикенд на месец март може да опитате късмета си край живописната река Батулийска. Припомняме, че според закона пъстърва може да се лови само в почивни дни и официални празници. Батулийска река е десен приток на река Искър. Извира от връх Мургаш в Стара планина и протича през изключително красив район с девствена природа. Именно поради тази причина реката е предпочитана за отдих и туризъм.


По цялото й поречие се ловят с успех балканска пъстърва, кефал и черна мряна. Трябва да се отбележи, че целогодишно забранен е притокът Бакьовска река от района на ловен дом "Търсава" до района на с. Ябланица.
Балканската пъстърва е една от най-ценните риби по нашите ширини. Затова сред рибарската гилдия е прието като етична норма екземплярите да се връщат обратно. На някои места това дори е задължително по закон. Риболовът е единствено с цел удоволствие от изваждането на рибата и връщането на свободата й.
По Батулийска река има добра популация от балканки. Рибите се търсят по различни методи. Поречието предлага отлични възможности за риболов на спининг с блесни и воблери. Особено успешен е и мухарският риболов. По това време от годината рибите се търсят с потъващи имитации на насекоми, наречени нимфи.
От естествените примамки добри резултати дават белите червеи и ручейниците. В най-долното течение преди вливането в река Искър се ловят основно кефали.

Реклама
Реклама
Реклама