Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5415562 www.bgdnes.bg

Платиката по кило на яз. "Искър"

Едрите екземпляри се вадят на фидер около Филмовата къща

Платиката по язовир "Искър" най-сетне започна да кълве така, както всички страстни риболовци чакат цяла година. Сега огромни пасажи се изтеглят в посока към устието, за да си хвърлят хайвера. Именно в тези предбрачни периоди екземплярите са най-гладни и бързат да се нахранят след продължителната зимна летаргия.
Радостното е, че на куките често се закачат огромни парчета по килограм и нагоре. Тази година много добре дава на местата около Филмовата къща. На Шипочанския залив също излизат, но рибите са с по-малък размер. Основно се замята с фидер пръчка. На плувка резултатите са доста по-слаби.
Фидерът представлява олекотен дънен монтаж и много често се оказва най-силният коз. Въдицата е в комплект с няколко различни връхчета - от по-твърди до много еластични и чувствителни. Фидер пръчката има голям брой водачи и е с по-висока акция на замятане.
Самият монтаж е доста прост. На основното влакно се нанизва кошничка за захранка с тегло около 20-30 грама. Куката се монтира на повод с вирбел. Майсторите съветват, че за платиката този повод е добре да бъде по-дълъг от 50 см. Въдицата се поставя на стойка, така че ъгълът между нея и водата да бъде около 90 градуса, за да може при кълване рибата да се самозасече.
Най-добрата стръв за искърските платики по това време от годината са торните червеи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама