Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5445608 www.bgdnes.bg

На какво кълве пъстървата гигант?

Най-големите парчета се хващат от лодка в "Доспат"

Най-големите дъгови пъстърви у нас живеят във водите на язовир "Доспат" в Родопите. Поредното доказателство за това стана грамадната риба, уловена преди дни от пловдивчаните Кристиян Хайрабедян и Иван Галчев. Двамата успяха да преборят "американка", дълга метър и с тегло 7,4 кг. Какви примамки предпочитат тези трофейни пъстърви?

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


Най-често те се улавят далеч от бреговете, където се чувстват доста по-сигурни. Това от своя страна изисква използването на лодка. Неслучайно всекидневно десетки плавателни съдове кръстосват водите на голямото планинско езеро. Най-ефикасният метод е на тролинг, при който с ниска скорост лодката влачи изкуствени примамки - воблери. В зависимост от вида им могат да се облавят водните слоеве от 1 метър под повърхността до 10 метра и повече.
Спрямо конкретния сезон и температурата на водата огромните пъстърви се хранят на различни дълбочини. Най-важният фактор за това къде се намират е термоклинът. Той представлява границата между два водни слоя с голяма температурна разлика. Обикновено до 3-4 метра под повърхността водата е по-топла, след което следва рязко застудяване. Термоклинът зависи от интензивността и продължителността на слънчевото греене, от наличието на течения във водоемите и от наличието на силен вятър. При риболов на едри пъстърви на тролинг е задължително да разполагаме със сонар, който показва не само релефа на дъното, но и къде се намира термоклинът.
При улов от брега, то най-голяма вероятност да хванем трофейна дъгова пъстърва имаме с дънна въдица. Тази година истински хит представлява цветната паста за стръв, която се предлага по риболовните магазини. Яркооранжевите, както и зелените пасти са с доказан ефект. Малка жива рибка също може да привлече пъстърва гигант. По закон риби от пъстървовите видове може да се прибират само в събота, неделя и празнични дни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама